Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήμα πίσω από τον Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν

Επιμένει για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διόρισε ανώτατο σύμβουλο του Λευκού Οίκου έναν σφοδρό επικριτή του πολιτικού συστήματος.

  • Real.gr
Βήμα πίσω από τον Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν

Μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είναι γνωστό, μία από τις προτεραιότητές του είναι η παράνομη μετανάστευση. O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να προχωρήσει στην απέλαση έως και 3 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας, ωστόσο, δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα.

«Αυτό θα κάνουμε, θα πάρουμε εκείνους που είναι εγκληματίες και που είναι καταχωρημένοι στα ποινικά μητρώα, τα μέλη των συμμοριών, τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών, αναμφίβολα πρόκειται για έναν αριθμό 2 εκατομμυρίων, ενδεχομένως 3 εκατομμυρίων (ανθρώπων), θα τους διώξουμε από την χώρα ή θα τους βάλουμε στην φυλακή. Όμως κυρίως θα τους διώξουμε από την χώρα μας, βρίσκονται εδώ παράνομα» επισήμανε στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «60 minutes».

Ακόμη, επέμεινε στην άποψή του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με στόχο να περιορίσει τις ροές των παράτυπων μεταναστών.

Την ίδια στιγμή, χθες ο εκλεγέντας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συμφώνησαν να εργαστούν για μία «εποικοδομητική συνεργασία». Μάλιστα, όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία, ο Πούτιν και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και επιδιώκουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, τόνισε πως παρά τις δηλώσεις που έχει κάνει έως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, δεν αποδυναμώνεται η σχέση των ΗΠΑ με τη Συμμαχία.

«Στη συνάντησή μας, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον στη διατήρηση των βασικών στρατηγικών σχέσεών μας», είπε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και το ΝΑΤΟ. «Δεν αποδυναμώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση ισχυρής σχέσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες.

Η «εναλλακτική δεξιά» στον Λευκό Οίκο

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ιστότοπου Breitbart, εκπρόσωπο της «εναλλακτικής δεξιάς», ενός κινήματος που προάγει εθνικιστικές ιδέες και υποστηρίζει την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Ο Μπάνον είναι εξάλλου σφοδρός επικριτής του πολιτικού συστήματος.

Ο Στιβ Μπάνον, ηλικίας 62 ετών, ήταν διευθυντής του ιστότοπου Breitbart ωσότου στρατολογήθηκε στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ανέλαβε ρόλο γενικού διευθυντή. Χθες, ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα τον συμπεριλάβει στην ομάδα του στον Λευκό Οίκο, ως επικεφαλής στρατηγικής και ανώτερο σύμβουλο, στο πλευρό του προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v