Το γύρο του κόσμου κάνει η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Με συνεχείς ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις...

  • Real.gr
Το γύρο του κόσμου κάνει η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
Με συνεχείς ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις τα διεθνή ΜΜΕ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη γειτονική Κύπρο, παρακολούθησαν την επίσημη επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στη χώρο μας.

Οι Times της Νέας Υόρκης ασχολήθηκαν με το ταξίδι του Ομπάμα στην Αθήνα και στάθηκαν μάλιστα σε δυο σημεία της ομιλίας του, που έγινε την Tετάρτη στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το ένα από αυτά ήταν η προειδοποίησή του για τον κίνδυνο των εθνικιστικών απόψεων, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο, και πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί απέναντι σε αυτές. Το άλλο σημείο της ομιλίας του που σχολιάστηκε από την εφημερίδα ήταν η δήλωση σχετικά με την ανάγκη να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική.

Η Γαλλική L’Express τόνισε μεταξύ άλλων την προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου για την άνοδο του εθνικισμού και το γεγονός ότι εξήρε τον ελληνικό λαό για την ψυχραιμία και την επιτυχία του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όταν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατέκλυσαν το έδαφος της χώρας.

Περισσότερο στην ουσία των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου και λιγότερο στη συμβολική επιλογή της Αθήνας από μέρους του αναφέρθηκαν οι Ιταλικές εφημερίδες. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλική La Republica τόνισε την δήλωση του Ομπάμα σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο «πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος αυτού είναι η Γερμανία», η οποία, ωστόσο, μοιάζει απρόθυμη να προχωρήσει στην απομείωση.

Στο επίκεντρο της προσοχής και για τα βέλγικα ΜΜΕ βρέθηκε η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της πρώτης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, Kronen Zeituntg, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της επιλογής της χώρας μας από τον Ομπάμα και τόνισε το γεγονός ότι για εκείνον είναι η μεγαλύτερη σύμμαχος του.

Με μεγάλη διεξοδικότητα, αλλά από μια διαφορετική σκοπιά αναφέρθηκαν οι κυπριακές εφημερίδες στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Όλες οι εφημερίδες παρουσιάστηκαν συγκρατημένες σχετικά με τα πιθανά οφέλη από την επίσκεψη και την τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, καθώς, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματά τους, ο Ομπάμα δεν έχει πολιτική «ισχύ» και δεν τοποθετήθηκε (Ο κυπριακός Τύπος της
Τετάρτης
).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v