Κοινό άρθρο Ομπάμα - Μέρκελ: Είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε

Στο περιοδικό Wirtschaftswoche, οι δύο ηγέτες διαμήνυσαν, με αφορμή και τη συνάντησή τους, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση. Κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας.

Κοινό άρθρο Ομπάμα - Μέρκελ: Είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε

Κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, που θα βασίζεται όμως στην ελεύθερη αγορά και στο διεθνές εμπόριο απευθύνουν με κοινό άρθρο τους ο Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες κάνουν έκκληση για συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, καθώς και σε αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρουν πως ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, πως «το μέλλον ήδη συμβαίνει και δε θα υπάρξει επιστροφή σε έναν κόσμο πριν την παγκοσμιοποίηση». Όπως τονίζουν, Γερμανοί και Αμερικανοί θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να «χτίσουν» τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο με βάση τις δικές τους αξίες και ιδέες.

Σημειώνουν δε ότι οι δύο κυβερνήσεις οφείλουν στις επιχειρήσεις, στους πολίτες αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία ΗΠΑ και Γερμανίας.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί», είπαν Ομπάμα και Μέρκελ και συμπλήρωσαν: «Η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ, τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πιο μεγάλες από ποτέ».

Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι και οι δύο υποστηρίζουν τη διεθνή νομοθεσία και εργάζονται για να γίνεται σεβαστή σε ολόκληρο τον κόσμο και να θεωρείται προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα και την ευημερία.

Οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, των καταναλωτών και των αγροτών. «Μια συμφωνία που συνδέει πιο στενά τις οικονομίες μας και που βασίζεται σε κανόνες οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τις κοινές μας αξίες θα μας βοηθούσε να αναπτυχθούμε τις ερχόμενες δεκαετίες και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνουν.

Σημειώνεται εδώ ότι Γερμανός αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian ως πηγή, υπογράμμισε πριν ο πρόεδρος Ομπάμα φτάσει στο Βερολίνο, πως οι ελπίδες για αναβίωση της συμφωνίας υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ είναι «μη ρεαλιστικές».

Το άρθρο των δύο ηγετών αντιτίθεται έντονα στη ρητορική του επερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας απείλησε να ακυρώσει ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες και να αναβάλει μελλοντικές συμφωνίες, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ πως «κατέστρεψε τη Γερμανία» με τις πολιτικές της για τους πρόσφυγες.

«Ο σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας υποχρεώνει να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετριέται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους», υπογραμμίζουν οι δύο ηγέτες.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, το άρθρο επισημαίνει ότι η συμφωνία του Παρισιού για «προσφέρει στον κόσμο ένα πλαίσιο για την από κοινού προστασία του πλανήτη μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v