Που το πάει ο Ερντογάν μετά την απειλή για προσάρτηση των Κατεχομένων

Ανησυχία στην Αθήνα για τις επιπτώσεις από μια κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας. Νέα απάντηση του πρωθυπουργού στον Ταγίπ Ερντογάν από τη Θράκη, αλλά και μήνυμα στην Άγκυρα για την μουσουλμανική μειονότητα.

  • Real.gr
Που το πάει ο Ερντογάν μετά την απειλή για προσάρτηση των Κατεχομένων
Του Βασίλη Σκουρή

Με το προσφυγικό απειλεί η Άγκυρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ενώ πλησιάζει η προθεσμία που έχει θέσει ο Ερντογάν για την παραχώρηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως το προσφυγικό ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα ως πίεση στη χώρα μας για συμβιβασμό στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στο θέμα των εγγυήσεων, γεγονός που η Αθήνα ούτε καν συζητά. Και η απειλή αυτή, μετά τη δήλωση του Γ. Μπουλούτ, συμβούλου ασφαλείας του Ερντογάν, που δήλωσε πως «σε περίπτωση που η ΤΒΔΚ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της»!

Ο Αλέξης Τσίπρας, που θα επισκεφθεί σήμερα τη Θράκη, αναμένεται να απαντήσει και πάλι στον Ταγίπ Ερντογάν και στις απειλές του Τούρκου Προέδρου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, θα αναφερθεί στο Κυπριακό, ενώ θα αποστείλει μηνύματα στην Άγκυρα και για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο με τον Ερντογάν, καθώς αναμένεται να συναντηθεί μαζί του με «κύριο πιάτο» το θέμα των εγγυήσεων για το Κυπριακό - γεγονός που αν αντιμετωπιστεί θα συμβάλει αποφασιστικά στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων -συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο Αμπού Ντάμπι στις 3 ή 4 Δεκεμβρίου.

Παυλόπουλος με Αβραμόπουλο

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να είναι και η εφ’ όλης της ύλης συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, με επίκεντρο της συζήτησης το προσφυγικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v