Ερντογάν προς ΕΕ:Θα ανοίξω τα σύνορα - Βερολίνο:Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, μην προχωρήσετε περαιτέρω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την απόφαση της Ευρωβουλής για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών - «Οι απειλές κατά της συμφωνίας για το προσφυγικό δεν βοηθούν», είπε η εκπρόσωπος της Μέρκελ.

  • Real.gr
Ερντογάν προς ΕΕ:Θα ανοίξω τα σύνορα - Βερολίνο:Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά
Ενα 24ωρο μετά την απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπ. Γιλντιρίμ και ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν απείλησε να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο «Σουλτάνος» κάλεσε την ΕΕ να μην προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ του παγώματος των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα λόγω του τρόπου αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Οταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», δήλωσε, ο ίδιος  κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Βερολίνο: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

Οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Αγκυρας για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά, δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον πρόεδρο της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων.

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών... Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε η Ούλρικε Ντέμερ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, επεσήμανε λίγη ώρα αργότερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της χώρας, Σαβσάν Σέμπλι, «είναι σημαντικό να μην παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτό θα πλήξει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ενωση, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ευρώπης».

Η συμφωνία ΕΕ-Αγκυρας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, συμπλήρωσε η ίδια.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v