Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία από την εκλογή Φιγιόν

Σαρωτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν με 68,4% για το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές. Σενάρια για ανασχηματισμό και παραίτηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που προσδοκά να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία από την εκλογή Φιγιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης της Γαλλίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Φρ. Φιγιόν εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Αλ. Ζιπέ συγκέντρωσε το 31,6% των ψήφων.

Tα τελευταία στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή καταδεικνύουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Ο Αλέν Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του και σε δηλώσεις του επισήμανε ότι θα υποστηρίξει το νικητή της αναμέτρησης Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από την εκλογή Φιγιόν

Η θριαμβευτική νίκη Φιγιόν στην κεντροδεξιά πυροδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία. Το France 2 μετέδωσε ότι πάμε για επικείμενο ανασχηματισμό. Ηδη ο Ολάντ έχει βολιδοσκοπήσει τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ενδέχεται να παραιτηθεί.

Σε δηλώσεις του στον κυριακάτικο τύπο, ο Βαλς άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται για ανταρσία, βλέποντας τον Φρ. Ολάντ να διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις, καθώς προσδοκά να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v