Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι οι ανάγκες των προσφυγόπουλων

Τι δήλωσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής προγράμματος έκτακτης βοήθειας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Real.gr
Στο τραπέζι οι ανάγκες των προσφυγόπουλων
"Γνωρίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχει χιονόπτωση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των προσφύγων για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς συνθήκες", δήλωσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής προγράμματος έκτακτης βοήθειας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Λουντοβίκο Γκαμαρέλι (Ludovico Gammarelli).

Μιλώντας σε συνέδριο για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο κ. Γκαμαρέλι τόνισε ότι όταν ζητήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2016, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φτιάξει ένα σύστημα άμεσης βοήθειας, ανταποκρίθηκε και αποφασίσθηκε η εκταμίευση 700 εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια.

"Το 2016 διαθέσαμε 200 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε σε συζήτηση για την επιπλέον διάθεση άλλων 50 εκατομμυρίων", είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ο κ. Κούλογλου, υπογράμμισε ότι "δεν είναι μόνο ένα ανθρωπιστικό καθήκον, δεν είναι μόνο μια υποχρέωσή μας που προκύπτει από τη διεθνή νομοθεσία αλλά και από τις αξίες της ΕΕ".

"Η εκπαίδευση μπορεί να σώσει ζωές", είπε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι "είναι ο παράγοντας που μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή".

Στην παρέμβασή της, η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αντιπρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων, σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 22.000 ανήλικοι πρόσφυγες και έχουν δημιουργηθεί 425 τάξεις υποδοχής, που λειτουργούν στην πρωινή ζώνη και έχουν πολύ υψηλή αποδοχή από τους γονείς των μικρών προσφύγων.

Για το μοναδικό σχολείο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το 67ο Δημοτικό Ξηροκρήνης, που λειτουργούν τάξεις υποδοχής προσφύγων, μίλησε ο διευθυντής του Δημήτρης Γουλής, ο οποίος τόνισε ότι "όχι μόνο δεν τα κουράζει το σχολείο, αλλά ζητούν και περισσότερο και οι Ελληνες συμμαθητές τους, τα έχουν αγκαλιάσει".

Για το Σχολείο της Ελπίδας, που λειτουργεί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, μίλησε ο Σύρος πρόσφυγας Λουάι Κομμάμ Αλμπαμπιλί ο οποίος όταν αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από τον πόλεμο και βρέθηκε στον Σκαραμαγκά, αποφάσισε να ιδρύσει το σχολείο για τα προσφυγόπουλα.

Τέλος, η Άνχελα Μαρία Αρμπελάες, μετανάστρια η ίδια από την Κολομβία, μίλησε για τη μη κυβερνητική οργάνωση "Art Angels Relief Team", που ίδρυσε στη Λέσβο, όπου καθημερινά μαθαίνουν στα παιδιά να παίζουν με το βιολί τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξυλούρη, αλλά και μουσικές της πατρίδας τους.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των οργανώσεων North West Migrants' Forum (Ιρλανδία), Be Aware and Share (Chios Island), Secondary School (Στοκχόλμη), Γιατροί του Κόσμου, ΠΡΑΞΙΣ (Αθήνα).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v