Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Κόντρα με το «καλημέρα» για τον προϋπολογισμό του 2017

Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και στην σκιά της απόφασης του Eurogroup ξεκίνησε η συνεδρίασης για τον κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής.

  • Real.gr
Βουλή: Κόντρα με το «καλημέρα» για τον προϋπολογισμό του 2017
Της Αννας Καραβοκύρη

Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και στην σκιά της απόφασης του Eurogroup ξεκίνησε η συνεδρίασης για τον κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι εισηγητές των κομμάτων έδωσαν μια πρώτη γεύση της μετωπικής σύγκρουσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όπου θα διεξαχθεί ονομαστικής ψηφοφορία η οποία έχει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Με το άνοιγμα των συνεδριάσεων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, έδωσε το "στίγμα" της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2017 ως "αναπτυξιακό, πλεονασματικό και κοινωνικά δίκαιο". Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα έχει πλεόνασμα, θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη, θα ρυθμιστεί το χρέος και η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές. " Τις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε κινδυνολογία και καταστροφολογία, όμως οι προβλέψεις σας πέφτουν συνέχεια έξω» τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί το 2019 για το έργο της.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή την απόφαση του Eurogroup λέγοντας ότι " η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ παρατείνονται τα μνημόνια , η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος" και συμπλήρωσε πως " η κυβέρνηση επιδίωκε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση. Επίσης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει να πιάσει το στόχο για ανάπτυξη 2,7% και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό επιβάλει νέους φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ.

Καιροσκοπική κι επιπόλαιη πολιτική καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος υποστηρίζοντας πως ο νέος προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την μνημονιακή πολιτική των προκατόχων του στην εξουσία λέγοντας πως νομιμοποίησε τις αντιλαϊκές πολιτικές με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δέσμευσε τη χώρα όχι μόνο με ένα ακόμη μνημόνιο, αλλά με ένα μνημόνιο διαρκείας αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.

Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ αφού χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση του Eurogroup εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας "αν έρχονταν μια μέρα ο Ντάισεμπλουμ και τους έλεγε ότι θα σας δώσω ορισμένα χρήματα για να σας εξυπηρετήσω και ξεπληρώστε με 1% επιτόκιο και περίοδο χάριτος και τριάντα τόσα χρόνια αποπληρωμής δεν θα τα δέχονταν;"

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε προϋπολογισμό πόνου για τους Έλληνες πολίτες το νέο προϋπολογισμό υποστηρίζοντας την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και φέρνοντας ως παράδειγμα το Brexit το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είχε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v