Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΕ: Πρώτο βήμα αποκατάστασης της συνθήκης Σένγκεν η επιστροφή της Ελλάδας στο σύστημα του Δουβλίνου

Η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί στην συγκεκριμένη σύσταση για λόγους αποκατάστασης της νομιμότητας και όχι per se για να πραγματοποιηθούν επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα.

  • Real.gr
Πηγές ΕΕ: Πρώτο βήμα αποκατάστασης της συνθήκης Σένγκεν  η επιστροφή της Ελλάδας στο σύστημα του Δουβλίνου
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Σένγκεν αποτελεί σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η επιστροφή της Ελλάδας στο σύστημα του Δουβλίνου, η οποία θα προταθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι από την Κομισιόν.

Η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί στην συγκεκριμένη σύσταση για λόγους αποκατάστασης της νομιμότητας και όχι per se για να πραγματοποιηθούν επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον Τύπο 2 κοινοτικές πηγές σε παρασκηνιακή ενημέρωση σήμερα το πρωί, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι θέλει να δείξει ότι "η Ελλάδα δεν είναι πια εκτός νομιμότητας" και πως "το μεταναστευτικό στην Ελλάδα βρίσκεται υπό έλεγχο".

Ο σκοπός ήταν πολύ περισσότερο "νομικός" παρά "πραγματικός" και έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλείδες για το θέμα των επιστροφών.

Καταρχήν αφορά μόνο όσους μετανάστες εισέλθουν στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017 και στη συνέχεια περάσουν παράτυπα στην ΕΕ, μόνο σε περιπτωσιακή βάση, μόνο με εξέταση του προσωπικού τους φακέλου και με δικαίωμα της Ελλάδας να αρνηθεί την επιστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση της Κομισιόν υπάρξει η σαφής πρόβλεψη πως αν υπάρξει αύξηση των αφίξεων, η σύσταση θα αναθεωρηθεί και πάλι. Η Κομισιόν θεωρεί την διάσταση μεταβατική μέχρι την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία θα έρθει σύντομα.

Στην πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνεται και αναβάθμιση του Μάαρτεν Φερβέι, ως συντονιστή της παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Ο ειδικός συντονιστής στην πραγματικότητα θα μπορεί να απευθύνει συστάσεις και να παρέμβει σε σχέση με την εφαρμογή της σύστασης της Κομισιόν.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v