Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψήνεται» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ξεκινούν επαφές μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο Αμβούργο.

  • Real.gr
«Ψήνεται» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Συνομιλίες σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφωνίες για την επίλυση του Κυπριακού και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν σε ουδέτερο έδαφος.

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αν πραγματοποιηθεί, θα σφραγίσει την επίλυση του Κυπριακού» τονίζει χαρακτηριστικά στο Real.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνάντηση δεν θα υπάρξει, αν δεν γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές Αθήνας και Άγκυρας, πρωτίστως στον τομέα των εγγυήσεων.

Η έναρξη συζητήσεων σε χαμηλότερο πολιτικό επίπεδο για το Κυπριακό αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ.

Η Άγκυρα δείχνει, τουλάχιστον στα λόγια, θετική στην πραγματοποίηση συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, ενώ η Αθήνα δεν ξεκαθαρίζει απολύτως αν θα συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση και, κυρίως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τις εγγυήσεις.

Μια συμφωνία που εξακολουθεί να μοιάζει «βουνό», καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα φέρεται να ενημέρωσε την Αθήνα ότι η Τουρκία δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο για μία δεκαετία!

Στο πλαίσιο αυτό Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους. Μεθαύριο Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να καθορίσουν κοινή γραμμή στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v