Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό τόνισαν Τσίπρας και Γιούνκερ. «Τελευταία ευκαιρία για επανένωση», δήλωσε από τη Βαλέτα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο και συζήτησαν για το Κυπριακό.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας από τη Βαλέτα της Μάλτας, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών αποτελούν την "τελευταία ευκαιρία" για επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχημένες.

"Υπάρχει ρίσκο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη, πρέπει να πάρεις ρίσκα. Οταν αφορά στην ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα αναλαμβάνουν και το μεγαλύτερο ρίσκο".

"Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα για επανένωση. Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και ευελπιστώ ότι θα ολοκληρώσουμε θετικά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αύριο", σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.  

Μεσολαβητής ΟΗΕ: Οι συζητήσεις για το Κυπριακό είναι σε καλό δρόμο, χρειάζεται δουλειά

Οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη βρίσκονται σε καλό δρόμο, είπε την Τετάρτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Espen Barth Eide, προσθέτοντας ότι πολλά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές έχουν λυθεί.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει στις συζητήσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

"Αντιμετωπίσαμε κάποια από τα πιο δύσκολα θέματα. Τα αγγίξαμε σχεδόν όλα, λύσαμε πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στο να επιλύσουμε και κάποια άλλα", είπε. "... χρειάζεται ακόμα δουλειά", είπε σε συνέντευξη τύπου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v