Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών αποτελεί στόχο σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών
Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών αποτελεί στόχο σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου, που πραγματοποιούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η Κίνηση Πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου», με ομιλητές εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και της αυτοδιοίκησης. Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, η περιφερειακή σύμβουλος, Ιωάννα Τσούπρα και ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός.

Σύμφωνα με του ομιλητές, Αναστασία Λαζαρίδου (προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής), Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα (αρχαιολόγος που απεκάλυψε το μνημείο), Βασίλειο Λαμπρινουδάκης, ομότιμο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σταύρο Μπένο (πρόεδρος «ΔΙΑΖΩΜΑ»), το θέατρο του αρχαίου αττικού δήμου των Αχαρνών, ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού δήμου Αχαρνών.

Την ύπαρξή του μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του δεύτερου μισού του 4ου αι πΧ. Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη. Επίσης, έχουν ανασκαφεί τμήματα κερκίδων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και ο αποχετευτικός αγωγός του θεάτρου.

Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου. Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές (αναγγελίες ψηφισμάτων κ.ά.) του αρχαίου δήμου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής «να σταθεί αρωγός» σε όλη αυτήν την προσπάθεια, καθώς αναγνωρίζει τη μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία του μνημείου και την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v