Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Παρέλαση 1.500 κωδωνοφόρων την Κυριακή

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο, με προορισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Θεσσαλονίκη: Παρέλαση 1.500 κωδωνοφόρων την Κυριακή
Παρέλαση 1500 κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνοδεία 100 οργανοπαιχτών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ξεσηκώνοντας την πόλη με τους εκκωφαντικούς ήχους κουδουνιών.

Πρόκειται για τη δυναμική πομπή των κωδωνοφόρων, που θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας και της δράσης "Δρόμοι του Κουδουνιού", σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο, με προορισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πομπή θα κατευθυνόταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Λευκό Πύργο προς την Πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης για την απενεργοποίηση και τη μεταφορά της βόμβας, που θα πραγματοποιηθεί επίσης το πρωί της Κυριακής στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, κρίθηκε από τις αρχές πως δεν πρέπει να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό της Λεωφόρου Νίκης.

Η κάθε ομάδα που θα συμμετέχει σε αυτή τη ξεχωριστή παρέλαση, από τον Λευκό Πύργο έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα παρουσιάζει για ένα 10λεπτο το γνωστό έθιμο στους θεατές, ενώ η εκδήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 4 το απόγευμα.

Οι 1.500 κωδωνοφόροι, χορευτές και μουσικοί, χωρισμένοι σε 25 ομάδες, προέρχονται από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Στους θεατές θα προσφέρουν αναπαραστάσεις τελετουργιών, εκκωφαντικούς ήχους, δρώμενα βγαλμένα από τις λαϊκές παραδόσεις και θα δώσουν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους πέρα από τη ψυχαγωγία να γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και των χωρών που συμμετέχουν.

Αναλυτικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι: Βαμβακόφυτο Σερρών, Σκύρος Βορείων Σποράδων, Δίστομο Βοιωτίας, Πύργοι, Παγονέρι, Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Ξηροπόταμος και Καλή Βρύση Δράμας, Λιβάδι Ολύμπου, Γόννοι Λάρισας, Βερτίσκος και Σοχός Θεσσαλονίκης, Αγναντερό Καρδίτσας, Εδεσσα, Παπαγιάννη Φλώρινας, Παλαμάς Καρδίτσας, Σερβία Λοτσόβικ. Κάρλοβο, Γκόρνα Βασιλίτσα και Βαρβάρα Βουλγαρίας και Αγκνίτα Ρουμανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v