Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πολωνία θεωρεί ότι έχει κλείσει το θέμα της διαμάχης της με τις Βρυξέλλες

Η Βαρσοβία έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες στην οποία υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο δικαστικό σύστημα.

Η Πολωνία θεωρεί ότι έχει κλείσει το θέμα της διαμάχης της με τις Βρυξέλλες
Η Πολωνία θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί η διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι σήμερα, μία ημέρα αφού η Βαρσοβία έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες στην οποία υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο δικαστικό σύστημα.

Απαντώντας στο τελεσίγραφο της Κομισιόν να εφαρμόσει μέτρα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε απαραίτητα έπειτα από μια σειρά διορισμών και μεταρρυθμίσεων που φάνηκε να περιορίζουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι όλα έγιναν βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.

«Αναμένω ότι το θέμα έκλεισε», δήλωσε ο Βασικόφσκι στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Trojka.

«Εξηγήσαμε λεπτομερώς τι έγινε στην Πολωνία, πώς έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Συνταγματικό Δικαστήριο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει την απάντηση της Πολωνίας και ότι θα την εξετάσει, ενώ υπερασπίστηκε τα κίνητρα και τις ενέργειες των Βρυξελλών.

«Η Κομισιόν είναι πολιτικά τυφλή όταν πρόκειται για το κράτος δικαίου», δήλωσε μια εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι τις ίδιες ανησυχίες έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Όταν απειλείται το κράτος δικαίου σε μια χώρα, αυτό είναι θέμα για όλα τα κράτη μέλη», τόνισε η εκπρόσωπος.

Η Κομισιόν ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο μια διαδικασία ελέγχου εις βάρος της Πολωνίας, υπό την απειλή σοβαρών κυρώσεων εξαιτίας των αμφισβητούμενων μεταρρυθμίσεων που έκανε Βαρσοβία στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στις 21 Δεκεμβρίου οι Βρυξέλλες έδωσαν στην Πολωνία περιθώριο δύο επιπλέον μηνών για να απαντήσει στα ερωτήματά της.

Ήδη τον Ιούλιο η Κομισιόν είχε στείλει «τις προτάσεις της» στη Βαρσοβία, ώστε «να εξαλειφθεί η συστημική απειλή εναντίον του κράτους δικαίου» στη χώρα.

Κυρίως την καλούσε να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις του και να αποσύρει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την καλή του λειτουργία.

Η πολωνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τα αιτήματα αυτά.

Μάλιστα η Βαρσοβία κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ότι την «στιγματίζει», ότι «πολιτικοποιεί» το θέμα και ότι «καλεί τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας».

Η ένταση μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών αυξάνεται συνεχώς μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2015 από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο άλλαξε τον τρόπο που βγαίνουν οι αποφάσεις από το Συνταγματικό Δικαστήριο και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ελέγχει περισσότερο τους εισαγγελείς.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαρσοβία στις 8 Φεβρουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε αναφερθεί στο θέμα στη συνάντησή της με τον Πολωνό πρωθυπουργό Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Εξάλλου πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Πολωνία --κυρίως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα-οι οποίες ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «λάβει συγκεκριμένα μέτρα» εις βάρος της Βαρσοβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v