Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για «απουσία δικαιοσύνης» και «ρατσισμό» καταγγέλλει το Ισραήλ ο Αραβικός Σύνδεσμος

Μετά την καταδίκη σε 18 μήνες φυλάκιση ενός στρατιώτη που πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, ενώ κειτόταν στο έδαφος.

Για «απουσία δικαιοσύνης» και «ρατσισμό» καταγγέλλει το Ισραήλ ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατήγγειλε σήμερα την «απουσία δικαιοσύνης» και τον «ρατσισμό» των αρχών του Ισραήλ, μία ημέρα μετά την καταδίκη σε 18 μήνες φυλάκιση ενός στρατιώτη που πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, φερόμενο ως δράστη επίθεσης, ενώ το θύμα κειτόταν στο έδαφος.

Ο στρατιώτης Ελόρ Αζαρία, που έχει διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και γαλλική, καταδικάστηκε χθες για ανθρωποκτονία από ισραηλινό στρατοδικείο. Η πράξη του καταγράφηκε σε βίντεο από έναν φιλοπαλαιστίνιο ακτιβιστή όταν έριξε μια σφαίρα στο κεφάλι του Άμπντελ Φάταχ αλ Σαρίφ στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστίνιος είχε αποπειραθεί να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ισραηλινών στρατιωτών. Χτυπημένος από σφαίρες, ο άνδρας κειτόταν στο έδαφος και δεν ήταν σε θέση να βλάψει κανέναν. Το βίντεο διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση «αποκαλύπτει το εύρος της περιφρόνησης των Ισραηλινών για το παλαιστινιακό αίμα (...) και το βαθμό του ρατσισμού των θεσμών της κατοχής», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των αραβικών κρατών, ο οποίος εδρεύει στο Κάιρο.

Η ποινή επιδεικνύει «απουσία συνείδησης» και την «απουσία δικαιοσύνης», προστέθηκε στην ανακοίνωση.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είχαν χαιρετίσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του στρατιώτη, επανήλθαν για να καταγγείλουν με ακόμη μεγαλύτερη δριμύτητα την ατιμωρησία των ισραηλινών στρατιωτικών, κατ' αυτές.

Οι κατηγορίες που βάρυναν τον στρατιώτη επέσυραν ποινή κάθειρξης 20 ετών. Αλλά οι δικαστές έστειλαν «ένα επικίνδυνο μήνυμα, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων σε βάρος Παλαιστινίων προστατεύονται από το σύστημα», επισήμανε η Διεθνής Αμνηστία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v