Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κριτική στον Τραμπ από τον Κουρτς

Κριτική κατά του νέου Αμερικανού προέδρου, του οποίου «οι πρώτες εβδομάδες θητείας δικαιολογούν οριστικά την διατύπωση ανησυχιών», ασκεί εκ νέου σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Νέα κριτική στον Τραμπ από τον Κουρτς
Κριτική κατά του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου, όπως τονίζει, "οι πρώτες εβδομάδες θητείας δικαιολογούν οριστικά την διατύπωση ανησυχιών", ασκεί εκ νέου σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς από τη Νέα Υόρκη, όπου ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) το 2017.

Στη σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, προειδοποιεί για μία χειροτέρευση των σχέσεων με το Ιράν και για μία απομάκρυνση από την απαίτηση για μία λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Αναφερόμενος στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία, και στο οποίο ο ίδιος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως μια απαγόρευση εισόδου δεν οδηγεί σε "περισσότερη ασφάλεια", αλλά συνιστά διάκριση απέναντι σε ολόκληρα κράτη και θρησκευτικές κοινότητες, "ακόμη και αν πρέπει να διεξάγουμε τον αγώνα εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας".

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ και σε σχέση με το Brexit, ο ίδιος δείχνει "κατανόηση" για κάποιες θέσεις της Βρετανίας, όπως στον "αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης", σημειώνοντας ταυτόχρονα πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιδειχθεί μία ενιαία στάση από τους εταίρους.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε ιδιαίτερη συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε σήμερα την σημασία μίας "θεσμοθετημένης συνεργασίας" ανάμεσα στον ΟΗΕ και στον ΟΑΣΕ, καθώς και την επιθυμία της Αυστρίας για επιπλέον ενίσχυση της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη.

Στους εκπροσώπους των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ίδιος ανέπτυξε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Αυστρίας στον ΟΑΣΕ, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται "η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού", όπως επίσης "οι προσπάθειες για την οικοδόμηση νέας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη".

Σημειώνεται, πως αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει πως μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει στις εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, και πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα πρέπει να αναμένεται.

"Αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φροντίζουμε να έχουμε με τη Ρωσία και άλλες μεγάλες δυνάμεις", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κουρτς, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v