Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. παραμένει μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε στα τρομοκρατικά χτυπήματα λέγοντας πως «οι δημοκρατικές μας αρχές και ελευθερίες, η ενότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία».

  • Real.gr
Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. παραμένει μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας
Βουλή - Της Άννας Καραβοκύρη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας κι ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είτε ως πρόσφυγες είτε ως μετανάστες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως σήμερα πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες και πάνω από 250 εκατ. άνθρωποι είναι σε διαρκή μεταναστευτική κίνηση.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στα τρομοκρατικά χτυπήματα λέγοντας πως «οι δημοκρατικές μας αρχές και ελευθερίες, η ενότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία.

Οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο έγιναν σύμβολα της κοινωνίας, στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε. Σύμβολα αντίστασης στην τυφλή βία. Σύμβολα ενότητας και αλληλεγγύης των πολιτών».

Επίσης, για το προσφυγικό σημείωσε την ηθική και νομική υποχρέωση των χωρών να παρέχουν άσυλο σε εκείνους που δικαιούνται αλλά και την υποχρέωση όλων εκείνων που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη να ακλουθούν τους νόμιμους δρόμους.

Στο πλαίσιο αυτό ότι 14.5000 άνθρωποι έχουν ήδη επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης στο πλαίσιο της πολιτικής ασύλου επισημαίνοντας ότι το Νέο Δουβλίνο θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένο και πιο δίκαιο.

Ο Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της σωστής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και στο έργο που επιτελεί η ευρωπαϊκή συνοριοφύλακα και ακτοφυλακή, αναγνώρισε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο λεγόμενο Κεντρικό Μεσογειακό Διάδρομο.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε την Ιταλία ούτε την Λιβύη μόνες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έκανε λόγω για απτά αποτελέσματα καθώς μειώθηκαν εντυπωσιακά οι ροές και οι θάνατοι στην θάλασσα υπενθυμίζοντας ότι αυτή την στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκ πρόσφυγες.

Τέλος, σημείωσε την ανάγκη να εδραιωθεί η Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι το Σέγκεν είναι μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος κι υπογραμμίζοντας εν όψει της Συνόδου της Ρώμης ότι για τον ίδιο το ιδανικό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης είναι το σενάριο της ουσιαστικής πολιτικής ολοκλήρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v