Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Το προσχέδιο της Διακήρυξης

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, τοπική ώρα, η επετειακή Σύνοδος Κορυφής των 27 για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι θα περιλαμβάνει η Διακήρυξη.

  • Real.gr
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Το προσχέδιο της Διακήρυξης
Ρώμη, του Θάνου Αθανασίου

Ξεκίνησε στις 10:15 τοπική ώρα Ιταλίας η επετειακή Σύνοδος των 27 της ΕΕ στην Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Καπιτώλιο γύρω στις 10 τοπική ώρα, στον ιστορικό χώρο όπου υπεγράφη και η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΟΚ πριν από 60 χρόνια. Τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζοζέφ Μουστκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι, Πρωθυπουργός της διοργανώτριας χώρας Ιταλίας και η Δήμαρχος Ρώμης Βιτζίνια Ράτζι.

Η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης έχει προγραμματιστεί για νωρίς το μεσημέρι. Εν συνεχεία, θα λάβει χώρα η οικογενειακή φωτογραφία και οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 13:00.

«Είμαστε σε ένα ταξίδι 60 ετών, από τις 25 Μαρτίου του 1957, ως σήμερα τις 25 Μαρτίου 2017, ένα ταξίδι με πολλά όνειρα εκ των οποίων πολλά ακόμα μένουν να εκπληρωθούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, υποδεχόμενος τις εθνικές αντιπροσωπίες. Ο Π.Τζεντιλόνι ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή, από την μάχη ενάντια στον φασισμό, στην διαίρεση του ψυχρού πολέμου και τις ιστορικές προσπάθειες των Πατέρων της Ένωσης για την ενότητα και την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. «Σήμερα εορτάζουμε την ευφυΐα των Πατέρων της Ένωσης», είπε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η διαφορά της δικής του γενιάς από την γενιά των Πατέρων, είναι πως χάρη σ`αυτούς "εμείς δεν ζήσαμε πόλεμο και δικτατορίες". Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική δεκαετία του 80, την συμφιλίωση Μιτεράν - Κώλ, την πτώση του τοίχους το 1989 και την επανένωση της Ευρώπης. Αναφερόμενος στην σημερινή εποχή, την εποχή των παγκόσμιων εντάσεων, της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης και των προκλήσεων της ασφάλειας, σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να μείνουμε στατικοί σε μια εποχή αλλαγών". Το μήνυμα είναι "πως πήραμε το μάθημα", μετά τις ανησυχίες των πολιτών και το Brexit είπε ο Τζεντιλόνι. Στη συνέχεια παραθέτοντας την ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ, κατέγραψε την ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, έναντι του προστατευτισμού, τις ανοιχτές κοινωνίες έναντι της τρομοκρατικής απειλής, τις επενδύσεις, την αναπτυξιακή πορεία και την κοινοτική αλληλεγγύη.

«Όλοι πρέπει να δώσουμε κάτι για να υπογράψουμε την διακήρυξη που ετοιμάζουμε σήμερα», κατέληξε ο ιταλός Πρωθυπουργός.

Η Διακήρυξη που θα προκύψει από τη Σύνοδο, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα, ενώ αναμένεται να προστεθεί και αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Τα βασικά σημεία του προσχεδίου της Διακήρυξης της Ρώμης


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v