Φάμελλος προς δήμους: Καταθέστε τα όρια οικισμών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς τις οικιστικές πυκνώσεις για τους δασικούς χάρτες.

Φάμελλος προς δήμους: Καταθέστε τα όρια οικισμών
Να καταθέσουν τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις ζήτησε από τους δήμους όλης της χώρας ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τους δασικούς χάρτες.

Η ενέργεια αυτή, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν "να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας" και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά το στάδιο ανάρτησης των δασικών χαρτών, διαδικασία που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία γι' αυτούς.

"Ζητάμε αυτό να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητήσαμε από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που το έχει εντοπίσει, να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο" σημείωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον νομό Χαλκιδικής, για τον οποίο είπε ότι η κατάθεση των ορίων των οικισμών θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

"Οι χάρτες δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύουν πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουμε στη χώρα μας" τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που προέκυψε και αφορά περιοχές του νομού Κιλκίς όπου είχε αναρτηθεί και κυρωθεί ο δασικός χάρτης αλλά εκεί οι πολίτες δεν το είχαν μάθει.

"Εμείς θα προσπαθήσουμε στην περίπτωση των πρόδηλων λαθών, εκεί δηλαδή που έχει γίνει λάθος αποτύπωση στους χάρτες, να βελτιώσουμε όσο γίνεται την κατάσταση. Όμως αυτό αφορά μια παλιά ανάρτηση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε" υπογράμμισε.

Νέα νομοθετική ρύθμιση

Για την τροπολογία που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο υπουργός είπε ότι "παρατείνεται για ενάμιση μήνα η υποβολή των αντιρρήσεων δίνοντας έτσι το χρόνο και στους πολίτες να ενημερωθούν και στους δήμους να επισπεύσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους".

"Ταυτόχρονα επιλύεται νομοθετικά το θέμα της άρσης αναδάσωσης σε περιοχές που δεν είχαν δασική χρήση και δασικά χαρακτηριστικά πριν από την κήρυξη της αναδασωτέας. Όπως επίσης αποκτά νομική βάση ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και βέβαια εισάγεται στις υποχρεώσεις εκπόνησης δασικών χαρτών και η λειτουργία των αναδασμών. Ταυτόχρονα έχουμε μειώσει πολύ τα τέλη αντιρρήσεων, έχουμε προετοιμάσει μια υπουργική απόφαση η οποία θα προκύψει αυτή την εβδομάδα για τα πρόδηλα λάθη, εκεί, δηλαδή, που υπάρχει λάθος εκ μέρους της υπηρεσίας στο χάρτη και δεν ευθύνεται ο πολίτης, οπότε δεν θα πληρώνει και τέλη αντιρρήσεων" πρόσθεσ ο ΑΝΥΠΕΝ.

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση "η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εκτάσεις που είναι ήδη στο σύστημα επιδοτήσεων και έχουν προκύψει από περιοχές όπου έχει τροποποιηθεί η χρήση, να μπορέσουν οι αγρότες να παραλάβουν το δικαίωμα χρήσης ή το δικαίωμα εξαγοράς δασικών εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, με μικρότερο όμως κόστος και με ένταξη στο πρόγραμμα των 100 δόσεων".

Αυτό, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα να τακτοποιηθεί και ο αγροτικός χώρος χωρίς να επιτραπεί καμία εμπορική αξιοποίηση του δάσους και καμία νομιμοποίηση κατοικίας ή πισίνας μέσα σε δασική έκταση, κάτι το οποίο αντίκειται και στο Σύνταγμα.

Για τα αιτήματα των δήμων

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των δήμων της χώρας επισήμανε: "υπάρχει ήδη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε μια υπουργική απόφαση για να υπάρχει εξαίρεση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από τα τέλη αντιρρήσεων κάτι που ζητά και η ΠΕΔ - ΚΜ . Θα προωθηθεί και μια υπουργική απόφαση για τα θέματα των ΟΤΑ γιατί και οι ΟΤΑ έχουν μεγάλες εκτάσεις".
 
Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. "Το μόνο θέμα που δεν μπορεί να λυθεί αυτή τη στιγμή, από τα 10 - 12 που θέσατε, είναι η απαλλαγή των ΟΤΑ για το κόστος εκχέρσωσης. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Το έχουμε ψάξει" είπε απευθυνόμενους στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι οι προτάσεις της ένωσης στην πλειοψηφία τους έγιναν δεκτές, ανέφερε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ ήταν η μόνη που ασχολήθηκε έγκαιρα με το θέμα και σχολίασε ότι οι δήμοι της χώρας αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για το θέμα των δασικών χαρτών.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση και όχι οι αεροφωτογραφίες του 1945 διότι από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική". Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος σημείωσε: "υπάρχει θέμα με τα βοσκοτόπια και τη γεωργική γη γιατί από τότε που ελήφθησαν οι αεροφωτογραφίες, ακολούθησαν αναδασμοί, άρα πρέπει να δοθεί χρόνος για να γίνουν οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν".

Πιεστικό χρονοδιάγραμμα

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες των δασικών χαρτών ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε: "θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πολύ πιεστικό από τώρα, το πολύ δύο μηνών για την υποβολή αιτήσεων χρήσης ή κυριότητας έτσι ώστε να συνδυάζεται με το χρονοδιάγραμμα ανάρτησης δασικών χαρτών που έχει παραταθεί.

Επίσης θα υπάρξει ένα πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των αιτήσεων αυτών από τις δασικές υπηρεσίες, της τάξης των έξι μηνών ώστε μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 να έχουν τελειώσει τα πάντα".

Αναφερόμενος στις διαδικασίες που αφορούν τους πολίτες σημείωσε ότι υπάρχουν επαγγελματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε περιοχές ανάρτησης δασικών χαρτών και πληροφορούν τους πολίτες για πολλά προαπαιτούμενα στην υποβολή αντιρρήσεων.
 
"Για το υπουργείο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για το υπουργείο είναι ξεκάθαρο ότι το ηλεκτρονικό εργαλείο και τα σημεία στήριξης μπορούν να πληροφορήσουν. Δεν χρειάζονται συμβόλαια και τοπογραφικά για να υποβληθούν αντιρρήσεις. Αρκεί το Ε9 και μόνο στην περίπτωση διαφορετικής φωτοερμηνείας χρειάζεται δασολόγος" είπε.

Αναφερόμενος σε όσα λέγονται για υπέρογκα ποσά, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε:

"Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες τις περιπτώσεις και όλα τα χαρακτηριστικά ιδιοκτησίας ή χωροθέτησης του αγροτεμαχίου, αλλά στην πλειοψηφία των πολιτών, μπορούν μέσα από το ktimatologio.gr να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v