Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίτσας: Τραγικά ανησυχητικά τα πράγματα στα Σκόπια

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

  • Real.gr
Λίτσας: Τραγικά ανησυχητικά τα πράγματα στα Σκόπια
Τα πράγματα στα Σκόπια είναι τραγικά ανησυχητικά εδώ και κάποιους μήνες εκτίμησε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στο ερώτημα αν τον ανησυχεί αυτό που συμβαίνει στα Σκόπια μήπως γίνει θρυαλλίδα ευρύτερων συγκρούσεων στα Βαλκάνια ο κ. Λίτσας απάντησε: «Ναι αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ. Και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ εξαιτίας του ότι βλέπω τις εξελίξεις στα Σκόπια μέσα σε μία ευρύτερη διεθνοπολιτική διαδικασία η οποία λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό των Βαλκανίων και έχει κυρίως να κάνει με τη στρατιωτική βάση της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Ντεβεσέλου. Δηλαδή τι θέλω να πω:

»Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία ισχύος στα Βαλκάνια, τα οποία με εξαίρεση τη Σερβία ανήκουν στον δυτικό κόσμο εξαιτίας του ότι αντιτίθεται πλήρως με την αντιπυραυλική ασπίδα που έχει τοποθετηθεί ήδη στην στρατιωτική βάση στο Ντεβεσέλου. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσεγγίζεται από τη Μόσχα και τοποθετείται σε πολύ υψηλό επίπεδο στη διεθνοπολιτική της ατζέντα. Μπορεί να αντιμετωπιστούν λοιπόν αυτές οι κινήσεις οι οποίες γίνεται από το ΝΑΤΟ στο Ντεβεσέλου με μία συνολική αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Τι πιο εύκολο από το να ξεκινήσει από το πιο ασταθές κομμάτι της περιοχής που είναι τα Σκόπια».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΤΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v