Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαντάς: Για πρώτη φορά υπάρχει προοπτική και ορατή άκρη στο βάθος του τούνελ

«Μετά την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων στη Βουλή κλείνει ένας κύκλος εξαιρετικά δύσκολος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Real.gr
Μαντάς: Για πρώτη φορά υπάρχει προοπτική και ορατή άκρη στο βάθος του τούνελ
«Μετά την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων στη Βουλή κλείνει ένας κύκλος εξαιρετικά δύσκολος και ανοίγει ένας νέος κύκλος με επίσης μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτή τη φορά με μια προοπτική και μια ορατή άκρη στο βάθος του τούνελ» δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς.

Ερωτηθείς σχετικά μ' αυτή την προοπτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε -μεταξύ άλλων- ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να τη δει, αν δεν τη νιώσει στην καθημερινότητά του» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκρατημένοι, θα έλεγα με μικρά καλάθια πριν ολοκληρωθεί και η συμφωνία τη Δευτέρα (22 Μαΐου) στο Eurogroup και δούμε τι θα γίνει με το χρέος και συνεπώς την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, αυτό νομίζω ότι μπορεί πια να φέρει μια κανονικότητα στη λειτουργία της οικονομίας και κατά συνέπεια να μπορέσει να ξεκινήσει η οικονομία να λειτουργεί».

Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». και πρόσθεσε:

«Νομίζω, το πρώτο που μπορούν να αισθανθούν άνθρωποι που είναι εκτός της αγοράς εργασίας, είναι ότι πράγματι μέχρι το τέλος του χρόνου -όπως όλα δείχνουν- μπορούν να ανοίξουν νέες δουλειές, να ξεκινήσει η παραγωγική μηχανή, να μπορέσουν να το δουν αυτό στην οικογένειά τους, στον ευρύτερο κύκλο, να αρχίσουν οι άνθρωποι να πιάνουν δουλειές, αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να υπάρχει ως άμεση ελπίδα για τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (στη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή), σύμφωνα με την οποία υπάρχει «ήδη πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στον αναπτυξιακό νόμο, επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ και το πιο κρίσιμο είναι ότι, ενώ παλιότερα το 4% των δικαιούχων, έπαιρνε τη "μερίδα του λέοντος", πολύ πάνω από το μισό των επιχορηγήσεων και των δυνατοτήτων αυτών, τώρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη διασπορά, πράγμα που σημαίνει ότι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία και μάλιστα στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης, που είναι και δύο τομείς που ακόμα και στο πρώτο υφεσιακό τρίμηνο του 2017 είχαν ανάπτυξη, πάνω από 5%».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολα θέματα χωρίς αμφιβολία, αλλά αν αρχίσει να κινείται η οικονομία, τότε νομίζω ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών».

Υπογράμμισε ότι «απέναντι» σ' αυτό (στα μέτρα) είναι όλο αυτό το πακέτο των αντιμέτρων που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο «θα ανακουφίσει συμπολίτες μας που θα θιγούν αφενός και αφετέρου και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, να μπορέσει να "στήσει" στα πόδια του ένα κοινωνικό κράτος με δομές και υποδομές που ποτέ δεν υπήρχαν».

Ο ίδιος επεσήμανε: «Όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι προγραμματισμένα από 1/1/2019 και θα ενεργοποιηθούν και τα μεν και τα δε στον βαθμό που έχουμε λύση και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι λογικό αυτό, διότι χωρίς αυτά τα μέτρα δεν θα μπει το ΔΝΤ το οποίο ζητάει αυτές τις περικοπές και τις ζητάει γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εάν δεν γίνουν αυτές, δεν μπορούμε να πιάσουμε (τον στόχο) τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχει διαψευστεί άπειρες φορές το ΔΝΤ στις προβλέψεις του, αλλά σε κάθε περίπτωση από τα μέτρα και τα αντίμετρα ως πακέτο θα εφαρμοστούν από 1/1/2019».

«Αυτό που θα εφαρμοστεί άμεσα είναι η μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από 24% στο 13%, θα εφαρμοστεί από τις αρχές του Ιουλίου [...] τα άρθρα 70 και 71 (για το αφορολόγητο των βουλευτών - το άρθρο 71 καταργεί το προνόμιο) και πλέον, από την αρχή αυτού του χρόνου, η φορολογία θα αφορά ολόκληρο το εισόδημα των βουλευτών, όπως και θα έπρεπε να γίνεται» σημείωσε το στέλεχος της Κουμουνδούρου και συμπλήρωσε: «Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι όλοι σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή αναλαμβάνουμε τα βάρη που μας αναλογούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v