Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Μ. Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στο «κόκκινο» μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα. Φόβοι για άμεση νέα επίθεση. Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους.

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Μ. Βρετανία
Το επίπεδο συναγερμού της Μ. Βρετανίας ανέβηκε στο «κόκκινο» -που σημαίνει ότι υφίσταται άμεση απειλή επίθεσης-, μετά το περιστατικό του Μάντσεστερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τερέζα Μέι το βράδυ της Τρίτης.

Το επίπεδο συναγερμού ήταν στο «πορτοκαλί» από το 2014.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, γεννημένος στο Μάντσεστερ, ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας στο Manchester Arena, που οδήγησε στο θάνατο 22 άτομα, μεταξύ τους ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, ενώ τραυμάτισε άλλα 59.

Οπως δήλωσε σε διάγγελμά της η Τερέζα Μέι, οι αρχές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για την επίθεση να ευθύνεται μία «ευρύτερη ομάδα ατόμων», κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εκρηκτικού μηχανισμού, που φέρεται να ενεργοποίησε ο 23χρονος Σαλμάν Αμπεντί.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Όπως τόνισε, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή αλλά ότι μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».


Υπό το φως των γεγονότων της Δευτέρας και την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Μ. Βρετανία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια. Οι στρατιώτες θα βρίσκονται υπό τις εντολές της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Tempora», όπως ονομάστηκε.

Οι ένοπλοι θα είναι παρόντες σε «σημαντικά γεγονότα», όπως αγώνες ποδοσφαίρου και συναυλίες.

Είναι η τρίτη φορά που η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, μετά την αποτροπή επίθεσης σε αεροσκάφη το 2006 και την απόπειρα επίθεσης ενός άνδρα σε κλαμπ του Λονδίνου.

BBC: Σημαντική και σπάνια κίνηση η αύξηση του συναγερμού

Οπως αναφέρει δημοσιογράφος του BBC, πρόκειται για μία πολύ σπάνια κίνηση του επιτελείου ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχές προσπαθούσαν κατά τα προηγούμενα έτη να πείσουν τους πολίτες ότι η απειλή που αντιμετώπιζε η Βρετανία ήταν «σημαντική».

Πλέον αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καθορίσουν τον κίνδυνο επίθεσης ως «άμεσο», καθώς σε αυτό το σημείο κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν ο Αμπεντί έδρασε μόνος ή συνεπικουρούμενος από άλλα άτομα.

Αυτό που πρακτικά σημαίνει για τους πολίτες η αύξηση του συναγερμού είναι ότι θα βλέπουν άντρες του στρατού σε σημαντικά σημεία, ούτως ώστε οι αστυνομικοί να μη χρειάζεται να τα φρουρούν και να επικεντρωθούν σε περιπολίες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ ανέλαβε το ISIS.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Telegram, το ΙSIS ανέφερε πως η επίθεση εκτελέστηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στον συναυλιακό χώρο. «Ενας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια συγκέντρωση των Σταυροφόρων στην πόλη του Μάντσεστερ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ωστόσο, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει αν υπάρχει σύνδεση του ISIS με το τρομοκρατικό χτύπημα. 

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος για την επίθεση είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί. Ο φερόμενος ως δράστης γεννήθηκε στο Μάντεστερ και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μεταναστών από τη Λιβύη, οι οποίοι ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε αυτή τη θηριωδία χθες το βράδυ είναι ο Σαλμάν Αμπεντί» είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάνστεστερ. Μάλιστα η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει έναν 23χρονο που θεωρείται ότι συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί περισσότερες λεπτομέρειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v