Προετοιμασμένοι για μακρά πολιορκία οι τζιχαντιστές στις Φιλιππίνες

Οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μέρη της πόλης Μαράουι στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων έχουν προετοιμαστεί για μακρά πολιορκία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

  • Real.gr
Προετοιμασμένοι για μακρά πολιορκία οι τζιχαντιστές στις Φιλιππίνες
Οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μέρη της πόλης Μαράουι στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων έχουν προετοιμαστεί για μακρά πολιορκία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων προσπαθούν εδώ και δύο εβδομάδες να εκδιώξουν τους ισλαμιστές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος από την πόλη, όμως αυτοί κρύβονται σε σήραγγες και υπόγεια κτιρίων έχοντας αποθέματα τροφίμων και όπλων, επεσήμαναν οι αξιωματούχοι αυτοί.

Από τις συγκρούσεις, που ξέσπασαν στις 23 Μαΐου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 170 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 20 πολίτες, ενώ περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι, της κυρίως μουσουλμανικής πόλης, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ωστόσο, εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στη Μαράουι με πολύ λίγα αποθέματα.

Η κυβέρνηση, που βομβαρδίζει ακόμη και από αέρος τους αντάρτες, ανακοίνωσε ότι έχει σημειώσει «προόδους» στη μάχη, όμως ακόμη δεν έχει θέσει ολόκληρη την πόλη υπό τον έλεγχό της.

Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι πιστεύουν πως οι αντάρτες κρύβονται σε ένα εκτενές δίκτυο υπόγειων κρησφύγετων που δημιουργήθηκε πριν από χρόνια.

«Πρόκειται για υπόγειες σήραγγες και υπόγεια κριτίων τα οποία δεν μπορεί να καταστρέψει ούτε μια βόμβα 200 κιλών», δήλωσε ο υποστράτηγος Καρλίτο Γαλβέζ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Δυτικού Μιντανάο.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων και ο στρατός εκτιμούν ότι οι αντάρτες που παραμένουν στο Μαράουι είναι 40 με 200.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες επιδίδονται σε λεηλασίες στο Μαράουι, τονίζοντας ότι στρατεύματα παρέδωσαν περισσότερα από 79 εκατομμύρια πέσος Φιλιππίνων (1,4 εκατ. ευρώ) που βρήκαν σε μετρητά και επιταγές σε ένα σπίτι που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες.

Ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε χθες Δευτέρα ότι αύξησε το ποσό με το οποίο έχει επικηρύξει τον επικεφαλής των ανταρτών Ισνιλόν Χαπιλόν και τα μέλη της οργάνωσης Μάουτε στα 27,4 εκατομμύρια πέσος (490.000 ευρώ).

Ξεχωριστά οι ΗΠΑ προσφέρουν 5 εκ. δολάρια για τον Χαπιλόν.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προσφέρει όπλα, μεταξύ των οποίων πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών, στις Φιλιππίνες για την αντιμετώπιση των ανταρτών.

Σύμφωνα με Φιλιππινέζους αξιωματούχους, μεταξύ των ανταρτών είναι και τουλάχιστον 40 αλλοδαποί, από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο και την Τσετσενία.

Επιπλέον οι ισλαμιστές αντάρτες είναι προφανώς προετοιμασμένοι για μια μακρά πολιορκία και γι’ αυτό είχαν αποθηκεύσει όπλα και τρόφιμα σε τεμένη και θρησκευτικά σχολεία, τα οποία δεν είναι στόχος των αεροπορικών επιδρομών, κάποιες ημέρες προτού καταλάβουν την πόλη.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζο-αρ Χερέρα δήλωσε στο AFP ότι στα κτίρια αυτά έχουν αποθηκευτεί τρόφιμα που μπορούν να κρατήσουν για ένα μήνα και πολλά όπλα.

Οι αντάρτες έχουν επίσης συγκεντρώσει πυρομαχικά και προμήθειες από την πόλη, αφού λεηλάτησαν τη φυλακή και τις αποθήκες όπλων της Μαράουι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερνέστο Αμπέγια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v