Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγουν οι κάλπες στη Βρετανία στη σκιά της τρομοκρατίας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, μετά τα δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο. Από τις 7.00 (τοπική ώρα) ψηφίζουν οι Βρετανοί.

  • Real.gr
Ανοίγουν οι κάλπες στη Βρετανία στη σκιά της τρομοκρατίας
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από τις 7.00 τοπική ώρα (9.00 ώρα Ελλάδος) οι Βρετανοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε τον Απρίλιο η Τερέζα Μέι, στον απόηχο των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων, σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, οι οποίες διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία.

Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία χτυπήθηκε από τρομοκράτες.

Η τζιχαντιστική βία ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας σε πρωτεύον: ο Τζέρεμι Κόρμπιν έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών (2010-16).



Μολονότι πολιτικοί κύκλοι δεν θεωρούσαν απίθανη την προσφυγή στις κάλπες, η κίνηση της Μέι προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπουργοί της διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν "στην ώρα τους", το 2020.

Η Μέι είχε ήδη την πλειοψηφία, όμως, στόχος της ήταν να την ενισχύσει περαιτέρω, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, μετά τα δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, με την αναπληρώτρια επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να κάνει λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών:

«Το επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, οπότε επιμένουμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις ανησυχίες του στην αστυνομία».

To brexit σε δεύτερο πλάνο

Το ιστορικό διαζύγιο, για το οποίο υποτίθεται έγιναν όλα, παραδόξως δεν είχε παρά πολύ περιορισμένη θέση στις πολιτικές αψιμαχίες. Συχνά μάλιστα δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα που έδινε τη δυνατότητα στους ηγέτες των κομμάτων να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα εκτός της ΕΕ.

"Αν και ήταν μια προεκλογική εκστρατεία για το Μπρέξιτ, το θέμα αυτό χάθηκε πολύ γρήγορα από τα ραντάρ" υπογράμμισε ο Δρ. Μπάρμπερ του Πανεπιστημίου Σάουθ Μπανκ του Λονδίνου. "Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αντί να ξανανοίξουν τη συζήτηση, η Μέι και ο (ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι) Κόρμπιν επικεντρώθηκαν στο ποιος είναι ο ικανότερος να διαπραγματευτεί" με τις Βρυξέλλες.

Αβέβαιες οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις έδωσαν τον ρυθμό στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία, προβλέποντας αρχικά μια μεγάλη διαφορά υπέρ των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι και στη συνέχεια μια σθεναρή ανάκαμψη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.



Οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, μερικές, μόνο, ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δείχνουν ένα προοδευτικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Εργατικού βρισκόταν στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent δίνει προβάδισμα 10 μονάδων(44%-34%) για τους Συντηρητικούς της Μέι, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας στις 3 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase, έδειχνε διαφορά 8 μονάδων ανάμεσα στα δύο κόμματα(44%-36%), ενώ τη μικρότερη διαφορά έδινε η μέτρηση της Kantar, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των Συντηρητικών παρέμειναν σταθερά(43%), ενώ άνοδο παρουσίασαν εκείνα των Εργατικών(38%) μειώνοντας την διαφορά των δύο κομμάτων στις 5 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v