Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεοφύτου: Ελλάδα και Τουρκία να δημιουργήσουν με την Κύπρο ένα φιλικό περιβάλλον για όλους

Ο κ. Νεοφύτου δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι «πιθανώς να έχουμε εξελίξεις».

Νεοφύτου: Ελλάδα και Τουρκία να δημιουργήσουν με την Κύπρο ένα φιλικό περιβάλλον για όλους
«Ελλάδα και Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνουν οι χώρες που μαζί θα δημιουργήσουμε σε μια περιφέρεια και σε μια γειτονιά, ένα φιλικό περιβάλλον για όλους», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο κ. Νεοφύτου δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι «πιθανώς να έχουμε εξελίξεις». Αυτό το στηρίζει «στην αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη για λύση και επειδή πάμε στο Κραν-Μοντανά με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι μέσα από το προσχέδιο εγγράφου του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντα, «δίνεται η πολιτική κατεύθυνση για αλλαγή του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και ότι πρέπει να συζητηθεί ένας νέος μηχανισμός που να κάνει και τις δύο κοινότητες να νιώθουν ασφαλείς».

Αναφορικά με την προοπτική της διάσκεψης και γενικότερα των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμά : «Τέλος δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πολλοί δρόμοι και διαδρομές». «Εμείς ως ελληνοκυπριακή κοινότητα θέσαμε», εξηγεί, «όχι τον ιδεατό, αλλά τον εφικτό εθνικό στόχο που επιλέξαμε: να πετύχουμε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Σε αυτόν θέλω να πιστεύω πως υπάρχει προοπτική και θα φανεί στις επόμενες βδομάδες».

Σε ερώτηση, κατά πόσον αναμένει να μετακινηθεί η Τουρκία από τις θέσεις της ο κ . Αβέρωφ λέει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απόλυτες εξηγήσεις. «Αλίμονο, αν πάμε στην Ελβετία με την άποψη ότι η Τουρκία θα μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της.Τέτοια εκτίμηση έγινε το 2004 για την επιδιαιτησία. Μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πει τότε στο Εθνικό Συμβούλιο να δεχτούμε επιδιαιτησία επί των κενών του σχεδίου, αλλά οι μαγκιές μας έφεραν τις βαλίτσες μας φορτωμένες με επιδιαιτησία επί όλων των θεμάτων.Πρέπει, όμως, την ίδια ώρα να αποφύγουμε και την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα έρθει να μας δώσει από την αρχή αυτό ακριβώς που εμείς ζητούμε», προσθέτει ο κ. Αβέρωφ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμά ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά σχέση της μετάβασης στην Ελβετία για τη διάσκεψη για το Κυπριακό με την επικείμενη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ερώτηση για το θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Εγώ θέλω και επιθυμώ να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και μαζί με τον σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο να γίνει και αγωγός για να πουλάμε φυσικό αέριο, σε τιμές αγοράς βεβαίως, στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v