Πουέρτο Ρίκο: Υποχώρησε φράγμα λόγω του κυκλώνα «Μαρία»

Οι ζωές των κατοίκων στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Γουαχατάκα βρίσκονται σε κίνδυνο, τόνισε η μετεωρολογική υπηρεσία. Στους 13 οι θάνατοι στη χώρα, στα 33 τα θύματα σε όλη την Καραϊβική.

Πουέρτο Ρίκο: Υποχώρησε φράγμα λόγω του κυκλώνα «Μαρία»
Πάνω από 70.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή την Παρασκευή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια περιοχή στο βορειοδυτικό Πουέρτο Ρίκο, όπου ένα φράγμα υποχώρησε εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Μαρία», στον οποίο αποδίδονται πλέον 13 θάνατοι σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε σε 33 το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Καραϊβική.

Το φράγμα Γουαχατάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου, υποχώρησε μετά το μεσημέρι της Παρασκευής προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες και μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Πουέρτο Ρίκο, η οποία εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρών ως τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.



Οι κάτοικοι σε «όλες τις περιοχές γύρω από τον ποταμό Γουαχατάκα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε η μετεωρολογική υπηρεσία μέσω Twitter.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ροσεγιό, λίγο αργότερα έδωσε εντολή να απομακρυνθούν περίπου 70.000 άνθρωποι από την περιοχή.

Ο Έκτορ Πεσκέρα, επικεφαλής της διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Πουέρτο Ρίκο, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα El Vocero εξήγησε ότι μια σωλήνα στο φράγμα από την οποία υπό κανονικές συνθήκες περνάει μια μικρή ποσότητα νερού με ελεγχόμενο τρόπο υποχώρησε.

Το Πουέρτο Ρίκο ήταν ήδη αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την Παρασκευή, με εκτεταμένες πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές να αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο.



Η αμερικανική περιοχή των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει ηλεκτροδότηση-πιθανόν δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν περάσουν ακόμη και μήνες-ενώ το δίκτυο τηλεπικοινωνιών έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς.

«Το Πουέρτο Ρίκο αφανίστηκε», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού υπέγραψε ένα διάταγμα που κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, επιτρέποντας την εκταμίευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας και την ανοικοδόμηση.

Κι ενώ μέχρι χθες γινόταν λόγος για μόλις έναν θάνατο, ο απολογισμός ξάφνου αυξήθηκε στους 13 νεκρούς.

«Τμήματα του νησιού δεν έχουν ακόμη επικοινωνίες, επομένως ο αριθμός των 13 (θυμάτων) δεν είναι παρά ακόμη προσωρινός απολογισμός», σημείωσε ο κυβερνήτης Ροσεγιό.

Ο κυκλώνας Μαρία, ο οποίος είναι πλέον κατηγορίας 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, πέρασε την Παρασκευή από τα ανοιχτά των βρετανικών νησιών Τερκς εντ Κάικος και στο τέλος της ημέρας βρισκόταν ανατολικά από τις Μπαχάμες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v