Συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης για την πετρελαιοκηλίδα - Σαντορινιός: Δεν επαναπαυόμαστε

Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ενημέρωσαν το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και η κυβέρνηση.

  • Real.gr
Συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης για την πετρελαιοκηλίδα - Σαντορινιός: Δεν επαναπαυόμαστε
Για την πορεία της αντιρρύπανσης του Σαρωνικού και την εικόνα που προκύπτει από τη διαδικασία ενημέρωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή που έχει πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα, καθώς και ο αριθμός των σκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Αναλυτικά:

«Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνόσουρας, συνεχίστηκαν οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου Σαλαμίνας χωρίς να βρεθούν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται επιφανειακή θαλάσσια ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο συνολικά είκοσι (20) ατόμων καθώς και έντεκα ()11 δόκιμοι Λιμενοφύλακες, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο συνολικά δεκαοκτώ (18) ατόμων, βυτιοφόρο όχημα και πλυστικό μηχάνημα.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο συνολικά εξήντα έξι (66) ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και πλυστικά μηχανήματα.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο σαράντα δύο (42) ατόμων και δύτες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από δύο (02) αντλίες, πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα και δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ομοίως και στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου.

Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν να πραγματοποιούν εργασίες αντιρρύπανσης.

Γνωρίζεται επίσης ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι έξι (06) αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έξι (06) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας, ενώ εργάζονται εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας με συνολικά διακόσια ογδόντα εννέα (289) άτομα.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, η οποία πραγματοποιείται από το δεξαμενόπλοιο “ΣΥΡΟΣ”, έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής 80 κυβικά μέτρα φορτίου».

Κυβέρνηση: Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς

Συνοδευόμενος από κλιμάκιο των Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Αρχηγό του Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Αντιπλοίαρχο Λ.Σ Μαρκουλάκη Στυλιανό, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός επιθεώρησε σήμερα τις δράσεις αντιρρύπανσης που εξελίσσονται στις περιοχές Πειραϊκή, Σαλαμίνα, Π. Φάληρο, Άλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα οι οποίες έχουν πληγεί από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του ''ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2''.

Το κυβερνητικό στέλεχος, αφού έκανε αυτοψία της προόδου των εργασιών απορρύπανσης, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους Κλαδάρχες του Λιμενικού Σώματος που παρευρίσκονται συνεχώς στα σημεία.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά σε όλες τις περιοχές.

«Η διαδικασία της αντιρρύπανσης συνεχίζεται με αποδοτικούς ρυθμούς, ενώ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία και όλους τους φορείς που έχουν εμπλακεί για την ενίσχυση των εργασιών με όσα μέσα χρειάζονται. Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς», είπε ο κ. Σαντορινιός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v