Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρακτική άσκηση σε γραφείο βουλευτή προσφέρει το γερμανικό κοινοβούλιο!

119 νέοι, από 42 χώρες, έλαβαν φέτος τη Διεθνή Κοινοβουλευτική Υποτροφία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

  • Real.gr
Πρακτική άσκηση σε γραφείο βουλευτή προσφέρει το γερμανικό κοινοβούλιο!
Πρωινό ξύπνημα. Ένα γρήγορο γεύμα, μία μικρή επανάληψη των υποχρεώσεων της ημέρας, την backpack στον ώμο, το κινητό στο χέρι και έτοιμος για το γραφείο του στη γερμανική Βουλή.

Δεν πρόκειται για τη ρουτίνα κάποιου Γερμανού βουλευτή, αλλά για τη ρουτίνα του Γιώργου Γεωργιάδη και άλλων 119 νέων, από 42 χώρες, που έλαβαν φέτος τη Διεθνή Κοινοβουλευτική Υποτροφία (Internationale Parlaments-Stipendium) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Μία υποτροφία, που δίνει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες, που ενδιαφέρονται για την πολιτική και που θέλουν να ασχοληθούν με τις δημοκρατικές διαδικασίες, να γνωρίσουν το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα και την πολιτική διαδικασία λήψεως αποφάσεων, μέσω μιας 5μηνης πρακτικής άσκησης στο γραφείο κάποιου Γερμανού βουλευτή.

«Πρόκειται για έναν καθημερινό καταιγισμό ερεθισμάτων και προκλήσεων» επαναλάμβανε συχνά ο Γιώργος, απευθυνόμενος προς όσους θα ενδιαφέρονταν να ζήσουν αυτή την εμπειρία στο γερμανικό κοινοβούλιο και το Βερολίνο, η οποία εμπειρία δεν είναι μόνο εργασία, έχει και χαρά. «Σίγουρα έχει πολλή δουλειά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γνωρίζεις το Βερολίνο, έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις σεμινάρια στα πανεπιστήμια του Βερολίνου, γνωρίζεις ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα, από διαφορετικές χώρες και είναι μοναδική η ευκαιρία να συζητάς μαζί τους θέματα διεθνή, από τη δική τους οπτική» εξήγησε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος των υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Με σεβασμό και ανεκτικότητα

Σε μια περίοδο που η ανάγκη να βρεθούν σημεία επικοινωνίας μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε διένεξη, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες, που αλλάζουν παίρνοντας μία πολύ-πολιτισμική διάσταση, η πρωτοβουλία αυτή της γερμανικής Βουλής έρχεται να δώσει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας τον άλλον και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

«Το βασικό στοιχείο του προγράμματος των υποτροφιών αυτών είναι ότι οι νέοι μαθαίνουν να συνδιαλέγονται με σεβασμό και ανεκτικότητα» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, Στέφεν-Κλαούντιο Λέμε (Steffen-Claudio Lemme). «Σκοπός δεν είναι μόνο να έρθουν κοντά οι νέοι μεταξύ τους και να δουλέψουν μαζί αρμονικά» συνέχισε «αλλά και να γίνουν πρεσβευτές της δημοκρατίας και της συνύπαρξης των εθνών. Και είναι τόσο αισιόδοξο ότι οι υπότροφοι καταφέρνουν κάθε φορά και δημιουργούν μια δική τους κοινότητα».

Ο κ. Λέμε χαιρέτισε, μάλιστα, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Ελλήνων και Τούρκων σπουδαστών, παρά τις «δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα» αυτή τη στιγμή, αλλά και την «όχι καλύτερη δυνατή συγκυρία για τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας».

«Αυτό που προσφέρει η γερμανική Βουλή, είναι η δυνατότητα να μάθουν νέοι που πιθανώς να προέρχονται και από χώρες όπου υπάρχει αστάθεια, να μάθουν στην πράξη πώς δουλεύει το δικό μας δημοκρατικό σύστημα» συμπλήρωσε.

Όπως εκμυστηρεύθηκε με υπερηφάνεια ο κ. Λέμε, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, έχει αποδειχθεί ότι είναι επωφελές και για τη μελλοντική καριέρα των υποτρόφων. «Ρωτάμε τους υποτρόφους, εκτός του τομέα στον οποίο έχουν εξειδικευτεί, σε ποιους τομείς θέλουν να δουλέψουν και τι περιεχόμενο θέλουν να δώσουν στην περαιτέρω επαγγελματική τους πορεία» εξήγησε. «Αν κάποιος είναι απόφοιτος της Νομικής, μπορεί να δουλέψει στο γραφείο ενός βουλευτή που συμμετέχει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ή κάποιος με οικονομικές σπουδές, μπορεί να εργαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών. Προσπαθούμε η εργασία να έχει σχέση με την εκπαίδευση των υποτρόφων, αλλά να τους δίνει και κάποιες γνώσεις παραπάνω. Υπάρχει ευελιξία» κατέληξε.

Για τετάρτη χρονιά με ελληνική συμμετοχή

Το πρόγραμμα έχει συμπληρώσει ήδη 30 χρόνια υποτροφιών (διεξάγεται από το 1986), με περισσότερους από 2.600 υποτρόφους από 42 χώρες να έχουν φιλοξενηθεί από τη γερμανική Βουλή.

Για την Ελλάδα, φέτος θα είναι η τέταρτη χρονιά που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δελεαστικό πρόγραμμα, που δίνει την ευκαιρία και στους απόφοιτους της χώρας μας να επισκεφτούν και να δουλέψουν σε μία από τις σημαίνουσες χώρες της Ευρώπης και να δουν στην πράξη πώς δουλεύει μια καλοκουρδισμένη διοίκηση σε ανώτατο επίπεδο. Και αυτό είναι μία ευκαιρία, ερχόμενοι πίσω, να μεταδώσουν στην πατρίδα μας κάτι από αυτά που θα έχουν αποκομίσει» σχολίασε από την πλευρά του ο Παύλος Σούρλας, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Συνεχίζοντας τα λεγόμενα του κ. Λέμε, για τον σεβασμό και την ανεκτικότητα, ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «η δημοκρατία δε μαθαίνεται μέσα από ένα βιβλίο, αλλά μέσα από τις πρακτικές της» και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση «για να πάμε μπροστά όλη η Ευρώπη, είναι η συνένωση δυνάμεων και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».

Μάλιστα, ανέφερε ότι βρίσκονται στα σπάργανα σκέψεις και συζητήσεις για να υποδεχθεί το ελληνικό κοινοβούλιο αποφοίτους από τη Γερμανία ή άλλα κράτη, υλοποιώντας ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, με αυτό των γερμανικών ΔΚΥ.

Καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους, που ίσως να θέλουν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές τους, δίνεται επιπλέον η ευκαιρία γνωριμίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της γερμανικής πρωτεύουσας.

Έτσι, στο πλαίσιο της υποτροφίας, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε σεμινάρια σε τρία πανεπιστήμια του Βερολίνου: το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universit Berlin), το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ (Humboldt-Universität zu Berlin) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Technische Universität Berlin).

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο πλαίσιο και της συνεργασίας του με τα πανεπιστημιακά αυτά ιδρύματα, φιλοξένησε την παρουσίαση του προγράμματος ΔΚΥ. «Το πανεπιστήμιό μας στηρίζει διεθνείς συνεργασίες και ειδικά στην περίπτωση των υποτροφιών αυτών, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους δίνονται -γιατί είμαστε σε μία φάση οικονομική πάρα πολύ δυσχερή και η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα- ώστε να κάνουν τα παιδιά μας κάποιες σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε οργανισμούς, είτε σε δημοκρατικές δομές, προκειμένου να αποκομίσουν εμπειρίες από μία άλλη χώρα» δήλωσε σχετικά ο νέος πρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ., 'Αγγελος Κότιος.

Την «πολύ αξιόλογη προσπάθεια» που γίνεται μέσω των ΔΚΥ υπογράμμισε και ο αντιπρύτανης Παντελής Παντελίδης, επισημαίνοντας τη σημασία των διεθνών συνεργασιών. «Το ΠΑ.ΠΕΙ ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Erasmus. Δεν θα μπορούσαμε να μην μεσολαβήσουμε για την προβολή μίας τόσο αξιόλογης προσπάθειας» ανέφερε.

Πρακτικές πληροφορίες

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για υποβολή αιτήσεων, κατά την έναρξη του προγράμματος οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, ενώ προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης και άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας (επίπεδο Β2 τουλάχιστον).

Η υποτροφία περιλαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 500 ευρώ, δωρεάν διαμονή, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη.

Επιπλέον, η υποτροφία καλύπτει τα έξοδα μετάβασης προς και από το Βερολίνο.

Κάθε χρόνο χορηγούνται 120 υποτροφίες σε υποψηφίους, προερχόμενους από 42 διαφορετικές χώρες.

Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από την 1η Μαρτίου έως την 31η Ιουλίου

Οι αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από την Ελλάδα είναι έως τις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v