Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανός ΥΠΕΞ: Να αγνοήσουν οι Καταλανοί τις οδηγίες της τοπικής κυβέρνησης

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο καταλανικός λαός θα αγνοήσει τις όποιες οδηγίες λάβει από την περιφερειακή κυβέρνηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής.

Ισπανός ΥΠΕΞ: Να αγνοήσουν οι Καταλανοί τις οδηγίες της τοπικής κυβέρνησης

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο καταλανικός λαός θα αγνοήσει τις όποιες οδηγίες λάβει από την περιφερειακή κυβέρνηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής.

«Το μόνο που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα διστακτικά είναι να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το σύνταγμα, αλλά και τους καταλανικούς θεσμούς και να προχωρήσουμε από εκεί.

Θα επιβάλλουμε τις αρχές που θα αναλάβουν την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Καταλονίας σύμφωνα με τους καταλανικούς νόμους και κανόνες... Ελπίζω ο καθένας να παραβλέψει τις όποιες οδηγίες σχεδιάζουν να δώσουν γιατί δεν θα έχουν την νόμιμη εξουσία να το πράξουν», δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

Επιχείρησαν πραξικόπημα, πλαστές οι φωτό βίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξε επίσης ότι είναι πλαστές "πολλές" φωτογραφίες από αστυνομική βία εις βάρος διαδηλωτών την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η ίδια η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε συγγνώμη από τους τραυματισμένους διαδηλωτές μερικές μέρες μετά το δημοψήφισμα. Οι καταλανικές αρχές υποστηρίζουν ότι 1.066 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τα επεισόδια, όπως αναφέρει το BBC.

Επιπλέον, ο Νταστίς διέψευσε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές ισοδυναμεί με "πραξικόπημα". Χθες Σάββατο, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι "ντε φάκτο πραξικόπημα".

"Αν κάποιος επιχείρησε πραξικόπημα, αυτή είναι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας", δήλωσε ο Νταστίς στο BBC και στην εκπομπή The Andrew Marr Show.

"Αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε αυστηρά ό,τι προβλέπει το σύνταγμά μας", είπε και το περιέγραψε ως "εντελώς όμοιο με το γερμανικό σύνταγμα". "Αν δείτε τις υπόλοιπες δημοκρατίες και σίγουρα τους εταίρους μας στην ΕΕ, δεν θα δέχονταν ένα τμήμα της χώρας τους να λάβει μια τέτοια απόφαση".

Πουτζδεμόν: Δεν δεχόμαστε τα μέτρα που αποφάσισε η Μαδρίτη

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε χθες ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η ισπανική κυβέρνηση κινείται εκτός του Κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε. Τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση δρα ενάντια στη δημοκρατική βούληση των Καταλανών, ενώ έχει αρνηθεί κάθε πρόταση για διάλογο.

O κ. Πουτζδεμόν υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί σύγκλιση της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου που θα αποφασίσει για την "πρόθεση παύσης της τοπικής κυβέρνησης". 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε ανακοινώσει την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία το συντομότερο δυνατό, εντός 6 μήνων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εχθές στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία. Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες, το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου. «Ο Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v