Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν επί ένα μήνα για το πλοίο με τα εκρηκτικά στην Κρήτη!

Με εντολή των ελληνικών αρχών, το πλοίο ANDROMEDA με τους 410 τόνους εκρηκτικών κατέπλευσε στις 8 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Απομακρύνονται τα εκρηκτικά.

  • Real.gr
Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν επί ένα μήνα για το πλοίο με τα εκρηκτικά στην Κρήτη!
Με εντολή των ελληνικών αρχών, το πλοίο ANDROMEDA με τους 410 τόνους εκρηκτικών κατέπλευσε στις 8 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ του Flashnews.gr, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για το περιεχόμενο του φορτίου ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου 2016.

Το πλοίο ANDROMEDA, μέσω της εταιρείας που το πρακτορεύει, ζήτησε στις 18/12/2017 την συνδρομή των Ελληνικών Αρχών λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου και γιατί υπήρχε οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές/φορτωτές και παραλήπτες. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να συνδράμουν με αποτέλεσμα το πλοίο να περιφέρεται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στις 20/12/2017 η εταιρεία DESTEL που πρακτορεύει το πλοίο ζήτησε από το Υπουργείο με αίτημα της «την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, με σκοπό την εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρις ότου επιλυθεί ή διακανονιστεί η οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές / φορτωτές και παραλήπτες, ώστε να απελευθερωθεί το συγκεκριμένο πλοίο από την παρούσα δέσμευσή του και να αναχωρήσει άμεσα».

Το υπουργείο, όμως, αρνήθηκε την προσέγγιση στο λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας και το ANDROMEDA συνέχισε να περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας να δέσει σε διάφορα λιμάνια, όπως αυτό της Καλαμάτας, των Κυθήρων, τους Καλούς Λιμένες και τη Σητεία και λαμβάνοντας κάθε φορά αρνητική απάντηση σε μία προσπάθεια να το ξεφορτωθούν.

Μετά από όλο αυτό το διάστημα που το πλοίο έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενώ βρισκόταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μία πληροφορία που έφτασε στην Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος τους παρακινεί να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο ANDROMEDA. Η πληροφορία ότι το πλοίο μετέφερε και ναρκωτικά ενεργοποίησε τις Λιμενικές Αρχές, όπου πραγματοποίησαν έλεγχο στο πλοίο με σκύλο, προκειμένου να πιάσουν το παράνομο φορτίο. Ναρκωτικά, όμως, δεν υπήρχαν και έτσι αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Flashnews.gr, το πλοίο ADROMEDA δεν έπρεπε να πλεύσει στο Λιμάνι του Ηρακλείου καθότι ο κανονισμός Λιμένα, το Master Plan, απαγορεύει την προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων με τόσο επικίνδυνο φορτίο.

Την επικινδυνότητα του φορτίου είχε επισημάνει και ο κ. Θ. Ρέλλος, διαχειριστής της εταιρείας, όπου ανέφερε: «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα».

Τμήμα των εγγράφων που κατέθεσε στις 20/12/2017 η εταιρία που πρακτορεύει το πλοίο και που αναλύουν το φορτίο προκειμένου να πάρει άδεια εκφόρτωσης στο Λιμάνι του Αστακού:



Απομακρύνονται τα εκρηκτικά του ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ από το λιμάνι του Ηρακλείου

Απομακρύνονται σήμερα τελικά οι τόνοι των εκρηκτικών, που μετέφερε το φορτηγό πλοίο ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, σημαίας Τανζανίας, που είχε ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου μετά από συντονισμένη επιχείρηση το προηγούμενο διάστημα των λιμενικών αρχών.

Τα δεκάδες κιβώτια με το επικίνδυνο φορτίο, όπως αναφέρει το cretapost.gr, φυλάσσονταν τόσες ημέρες σε χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τόσο στους τοπικούς φορείς, όσο και στους κατοίκους της πόλης για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία τέτοιου φορτίου στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τελικά οι εκρηκτικές ύλες μετά από συνεννόηση του Λιμενικού Σώματος με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα μεταφερθούν σήμερα σε ειδική αποθήκη του Στρατού Ξηράς στη βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τη σύμφωνα γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή οι οκτώ αλλοδαποί, που αποτελούσαν το πλήρωμα του ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v