Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν στηρίζει πΓΔΜ στο θέμα του ονόματος

Ευχαριστίες του προέδρου της πΓΔΜ στον Ερντογάν για τη στήριξή του στο θέμα του ονόματος. Η διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, δεν γυρίζουμε πίσω, είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στηρίζει πΓΔΜ στο θέμα του ονόματος
  • Real.gr

Εκτός από τις καθημερινές πλέον ζυμώσεις, τον πυρετό διαβουλεύσεων και τις εκατέρωθεν δηλώσεις που κρατούν ζωντανή τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, νέες εξελίξεις για την ονομασία της πΓΔΜ προμηνύει η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε Ελλάδα και Σκόπια τις τελευταίες ώρες.

Χθες, είχαμε νέο «χτύπημα» Ερντογάν στο Σκοπιανό με τον Τούρκο πρόεδρο να στηρίζει τις αδιάλλακτες θέσεις του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ (φωτ.) στη συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα. Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του εθνικιστή πρώην προέδρου Γκρούεφσκι VMRO – και δεν συμφωνεί με τον νυν πρωθυπουργό Ζάεφ, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε: «Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Στο Βερολίνο ο Ζάεφ

Το Βερολίνο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στις οποίες αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ονομασίας.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στη γερμανική πρωτεύουσα από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στρατιωτικές τιμές το μεσημέρι της Τετάρτης. Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση προβλέπεται να διαρκέσει μια περίπου ώρα και αμέσως μετά Μέρκελ και Ζάεφ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Το Βερολίνο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και αυτό ως επί το πλείστον για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας. Με τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM ανοίγει ουσιαστικά και ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γεγονός, που όπως εκτιμάται στη γερμανική πρωτεύουσα, θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης εν γένει.

Ο Κοτζιάς στο Μαξίμου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε αργά το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, για τα ανοιχτά εθνικά θέματα γενικώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ειδικώς. Στην ατζέντα του τετ α τετ τους βρέθηκε και η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Λύση-πακέτο για Σκοπιανό με αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη για τα εθνικά θέματα στον δημοσιογράφο του Politico, Matthew Karnitschnig.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, σχολίασε πως: «Θα πρέπει να υπάρξει λύση-πακέτο. Όλα τα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι ο αλυτρωτισμός, είναι το ζήτημα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων, και είναι εν τέλει και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλίσουμε πως ό,τι συμφωνηθεί θα αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v