Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθρώπινη κόλαση στην Γούτα της Συρίας: 400 άμαχοι νεκροί, τα 95 παιδιά – Καμία συμφωνία για εκεχειρία στον ΟΗΕ

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εκεχειρία 30 ημερών στην Γούτα, η οποία έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο μιας ακόμη δραματικής κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία, με 400.000 ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί από κυβερνητικές δυνάμεις.

  • Real.gr
Ανθρώπινη κόλαση στην Γούτα της Συρίας: 400 άμαχοι νεκροί, τα 95 παιδιά – Καμία συμφωνία για εκεχειρία στον ΟΗΕ
Η ανατολική Γούτα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών σε κοντινή απόσταση από τη Δαμασκό, έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο μιας ακόμη δραματικής κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία, που εξελίσσεται σε ανθρώπινη τραγωδία, με εκατόμβη θυμάτων και 400.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους.

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

Περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της συμμάχου τους Ρωσίας εναντίον της ανατολικής Γούτας, του θύλακα των ανταρτών που τελεί υπό πολιορκία ανατολικά της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Πέντε ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και σφοδρών πληγμάτων του πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 403 άμαχοι, εκ των οποίων 95 παιδιά» σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν επετεύχθη εκεχειρία

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή μιας εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία.

Ο διπλωμάτης, σε μια συνεδρίαση που συγκάλεσε η Μόσχα, αποδοκίμασε την καταστροφολογία που είχε διατυπωθεί για το Χαλέπι στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχούσε με την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στη Δαμασκό, με τον Γάλλο πρεσβευτή, Φρανσουά Ντελατρέ να κάνει λόγο για «επιθέσεις σε νοσοκομεία» και για μια «ανυπόφορη κατάσταση».

«Είναι απόλυτη και επείγουσα η ανάγκη επί του πεδίου» και «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε γρήγορα» το υπό συζήτηση ψήφισμα μεταξύ του 15μελους ΣΑ, τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης. Προειδοποίησε παράλληλα ενάντια στο «χειρότερο», που μπορεί να είναι «η εξάπλωση της σύγκρουσης».

«Για να επιτύχουμε σταθερότητα.. χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συντάξουμε τις παραμέτρους της εκεχειρίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Νεμπένζια.

Η Σουηδία και το Κουβέιτ κατέθεσαν το προσχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Γούτας, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.

Για την αποφυγή άσκησης ενός ρωσικού βέτο στη ψηφοφορία, οι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια συμφωνία πριν μια εβδομάδα η κατάπαυση του πυρός να μην αφορά τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν αφορά «τις οργανώσεις που συνεργάζονται» με τζιχαντιστικές οργανώσεις που «εξαπολύουν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές» στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

Εγκλωβισμένοι 400.000 άνθρωποι

400.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην ανατολική Γούτα και μετά την καταστροφή των σηράγγων και των περασμάτων που επέτρεπαν την πρόσβαση.

Η μαζική στρατιωτική κλιμάκωση έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια στην ανατολική Γούτα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v