Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ εξελέγη διάδοχος του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κουβανικής κυβέρνησης, ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, εξελέγη για να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, βάζοντας τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες εξουσίας των αδελφών Κάστρο.

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ εξελέγη διάδοχος του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κουβανικής κυβέρνησης, ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, εξελέγη για να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, βάζοντας τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες εξουσίας των αδελφών Κάστρο στο νησί, ανακοίνωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.

Ποιος είναι ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ

Γεννημένος στην επαρχία Βίγια Κλάρα τον Απρίλη του 1960, ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ ανήκει στη νεότερη γενιά των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας που ανδρώθηκαν πολιτικά υπό την ηγεσία του αλησμόνητου Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

Ο Ντιάζ-Κανέλ αποφοίτησε το 1982 με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και εργάστηκε ως καθηγητής στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο Martha Abreu στην Σάντα Κλάρα. Ως μέλος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών τη δεκαετία του ’80, ο Ντιάζ-Κανέλ πήρε μέρος σε διεθνιστική αποστολή στη Νικαράγουα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τις αρχές του 1990 υπήρξε στέλεχος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (νεολαία του ΚΚ Κούβας), πρωτού αναλάβει καθήκοντα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

Το 1994 εκλέχθηκε γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚ Κούβας στη Βίγια Κλάρα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Το 2003 εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και το 2010 διορίστηκε απο την κυβέρνηση Κάστρο Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012 όταν και έγινε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Ραούλ Κάστρο αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας μέχρι το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v