Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφιανός: Μακρόχρονη η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία

Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.

Σοφιανός: Μακρόχρονη η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία
Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία «όχι μόνο εξαιτίας της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και εξαιτίας του εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση μετατοπίζοντας το κέντρο της συζήτησης στο ότι η Τουρκία έχει εκλογές και είναι κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης» ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Δεν είναι κάτι τέτοιο, είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον πόλεμο, με το μακελειό που γενικεύεται στη γειτονιά μας και ο οποίος πήρε μια επικίνδυνη τροπή με την πυραυλική επίθεση των τριών (ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας) σε βάρος της κυριαρχίας της Συρίας και με προφάσεις που έχουμε ακούσει, περί χημικών» τόνισε, υπενθυμίζοντας ανάλογες προφάσεις περί "πυρηνικών του Σαντάμ".

Ο ίδιος επισήμανε σε συνέντευξή του στον Σκάι ότι είναι «ένα μακελειό στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα με τη χρήση της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας και την στήριξη της επέμβασης με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ εκτιμά περαιτέρω όξυνση της κατάστασης "ακόμα και για πολεμική κλιμάκωση" απάντησε «ναι, και στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου γιατί αυτή η περιοχή έχει γκριζαριστεί από το 1996 με τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σημίτη στο Ελσίνκι και στη Μαδρίτη, και βλέπουμε ότι η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα από το γκριζάρισμα, από το περίφημο "όχι σημαίες, όχι πλοία, όχι στρατοί" στο να θεωρεί δικό της έδαφος τα Ίμια, άρα σε ανοιχτή κίνηση που ουσιαστικά αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας στις βραχονησίδες». «Όλα αυτά σε συνδυασμό πάντα με τον πόλεμο στην Συρία, γιατί είναι λάθος να αποκόπτεται, γενικεύεται το μακελειό και σε αυτό το μακελειό η Τουρκία παίζει ρόλο περιφερειακής δύναμης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο» προσέθεσε.

Αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, το στέλεχος του Περισσού είπε ότι «είναι μέρος αυτής της κλιμάκωσης και μάλιστα και στο έδαφος, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για συλλήψεις στρατιωτικών μας. Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την ανάγκη της άμεσης απελευθέρωσής, όπως γινόταν και στο παρελθόν σε τέτοιου είδους επεισόδια, επιμένουμε στην άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών μας».

Χαρακτήρισε "ανέκδοτο" τον ισχυρισμό ότι τα σύνορα της Ελλάδας προστατεύονται επειδή είναι ΝΑΤΟϊκά ή ευρωενωσιακά και ότι «το leasing πλέον και στις Ένοπλες Δυνάμεις ... γίνεται για να εξασφαλιστεί η δική μας αμυντική ικανότητα». Τόνισε ότι όλα αυτά όπως και η αναβάθμιση των F-16 γίνονται προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ «να είναι αξιόμαχη, να μπορεί να παρακολουθεί τον ανταγωνιστή στη περιοχή που είναι η Ρωσία με τις δικές της παρεμβάσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι 16 αποστολές Ελλήνων στρατιωτών και στρατευμάτων εκτός συνόρων που φυσικά δεν γίνονται για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (για) τις οποίες πρέπει να "τα βρουν". Δηλαδή η παραβίαση, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία» ανέφερε ακόμα ο κ. Σοφιανός και προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να είναι σε εγρήγορση, «γιατί δεν πρέπει να πιάσει τόπο ο εφησυχασμός της κυβέρνησης» της οποίας, επιπλέον, «η σπουδή και η φροντίδα είναι τέτοια που έδειξε ένα όργιο αυταρχισμού και καταστολής μην τυχόν και πέσει ο Τρούμαν που συμβολίζει αυτά που συμβολίζει για τον ελληνικό λαό και στενοχωρηθεί η αμερικάνικη πρεσβεία».

Ως προς την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έχει άμεση σχέση με την ΕΕ, κακώς το κρύβουν και το έκρυβαν, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε ιδιαίτερα σε αυτό. Η αυταπάτη ότι μπορεί από αυτήν την απελευθέρωση να δει καλό ο καταναλωτής είναι λάθος να το πιστεύουμε. Ήδη έχουμε απελευθέρωση στη διανομή και αυξάνεται το κόστος για την λαϊκή οικογένεια. Η απελευθέρωση στην παραγωγή ενέργειας που σηματοδοτεί το πούλημα από την κυβέρνηση των δύο μικρών ΔEΗ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα, την παροχή ρεύματος δηλαδή και το κόστος στην λαϊκή οικογένεια».

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο στα ποσοστά του ΚΚΕ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι «υπάρχει μια δυναμική στο κόμμα μας, τη βλέπουμε στον κόσμο που συμμετέχει, που ξεθαρρεύει και είναι ιδιαίτερα ο κόσμος αυτός που πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ακολούθησε και σήμερα νιώθει προδομένος και είναι στη γωνία».

«Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να κάνει το βήμα ... [και] σήμερα στη σκληρή αναμέτρηση που πρέπει να γίνει με αυτήν την πολιτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί κατά γράμμα μαζί με την ΝΔ και είναι χαρακτηριστικά τα δείγματα γραφής που δίνει καθημερινά», προσέθεσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Σοφιανός είπε ότι «όλοι συζητούν για εκλογές το φθινόπωρο, μετά το τέλος του μνημονίου που θα συνοδευτεί από ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο- έχουμε προνομοθετημένα μέτρα να τα θυμίζουμε στον κόσμο γιατί θα έλθει ο λογαριασμός, από εκεί και πέρα θα δείξει. Εμείς είμαστε έτοιμοι πάντως».

Σε σχέση με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με απλή αναλογική είπε ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση στους δήμους, «ουσιαστικά η συζήτηση αυτή είναι ο φερετζές, γιατί στους δήμους προωθείται μια πολιτική ανταποδοτικότητας, φορομπηξίας, άλωσης εργασιακών σχέσεων και σε αυτήν την πολιτική πάνε πακέτο και η ΝΔ και οι δήμαρχοί της και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v