Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Novartis: Η σκευωρία αποκαλύφθηκε, αναφέρει το πόρισμα της ΝΔ

Το σχέδιο έχει καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αναφέρουν στελέχη της ΝΔ. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το σκάνδαλο, λένε πηγές του κυβερνητικού κόμματος.

Novartis: Η σκευωρία αποκαλύφθηκε, αναφέρει το πόρισμα της ΝΔ
  • Real.gr

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, στη δική τους πορισματική έκθεση.

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Προανακριτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες, να μη διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας», αναφέρει η ΝΔ στο πόρισμά της και τονίζει: «Δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης αλλά και το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στη διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται».

Συνεπώς, «με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι «δεν προέκυψαν, από τη διαδικασία, ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Εξάλλου, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο σχετικό περιέχεται στη σχετική δικογραφία, πέραν των τριών μαρτυρικών καταθέσεων προσώπων -εμφανιζόμενων ως προστατευόμενων-, καταθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί είτε από τη Δικαιοσύνη, είτε από την Προανακριτική Επιτροπή και που από μόνες τους έχουν μηδενική αποδεικτική αξία, ως σαφώς ορίζει η Δικονομία. Ειδικώς δε, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπό αξιολόγηση δικογραφία, δεν υφίσταται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο ούτε καν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και εν γένει η παραμικρή έστω και ελάχιστη ένδειξη τελέσεώς του».

Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι «στην πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν υπάρχει περιγραφή συγκεκριμένων πράξεων προς εξέταση ανά εξεταζόμενο πρόσωπο, διότι, ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, ούτε οι ίδιοι οι προτείνοντες τη σύσταση της Επιτροπής απετόλμησαν κάτι σχετικό. Αντίθετα, η πρόταση αναφέρεται σε κατηγορίες αδικημάτων (απιστία, δωροδοκία, δωροληψία, νομιμοποίηση), γενικά και χωρίς να αναφέρει πουθενά συγκεκριμένη πράξη που θα συγκροτούσε την αντικειμενική υπόσταση κάποιου εκ των προαναφερθέντων αδικημάτων».

Ως προς το ζήτημα της αρμοδιότητας, οι «γαλάζιοι» βουλευτές αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να εξετάσει την ουσία της υποθέσεως παρά την πάγια νομολογία των Δικαστηρίων επί του θέματος, διότι δήθεν αν έπραττε κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε στην εξάλειψη του αξιοποίνου.

«Δηλαδή, ενώ η εισαγγελέας Διαφθοράς διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή και ταυτοχρόνως κρατώντας το μέρος της που αφορούσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ασκήσει προανακριτικές πράξεις, εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Βουλής, ενώ η πλειοψηφία εφάρμοσε με τη σειρά της το άρθρο 86 του Συντάγματος, προτείνοντας αρχικά και εν συνεχεία συγκροτώντας την επιτροπή, εν συνέχεια απεφάνθη, παρά την ενιαία νομολογία των Δικαστηρίων, ότι δήθεν δεν έχει αρμοδιότητα και δεν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 86» σημειώνει η ΝΔ.

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι έτσι «δεν εξέτασε καν, αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιόποινων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε, θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της κυβέρνησης» και η πλειοψηφία «πανικόβλητη, κρύφτηκε πίσω από τη δήθεν αναρμοδιότητά της, αποκαλύπτοντας όμως τον οργανικό της ρόλο στην κυβερνητική σκευωρία».

Για το ζήτημα της εξάλειψης του αξιόποινου της απιστίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι:

«Η κρίση περί εξάλειψης του αξιόποινου της απιστίας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως, εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου Κουρουμπλή».

Για την επαναδιαβίβαση της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το Σύνταγμα, άρθρο 86 παρ 4, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία διαβίβασης της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, διαδικασία που η πλειοψηφία δεν εφαρμόζει. Επικαλείται μάλιστα όσα έχει δηλώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2018.
 
«Τι θα πει, εμείς θα παραπέμψουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Η μία εξουσία παραπέμπει στην άλλη; Έχει τέτοια αρμοδιότητα να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Δίκιο έχετε. Διαπιστωτική θα είναι η κρίση μας. Η Δικαιοσύνη έχει αρμοδιότητα και το σωστό ρήμα θα είναι να πούμε ότι διαπιστώνεται» ανέφερε τότε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η Προανακριτική Επιτροπή απλώς θα διαπιστώσει την αναρμοδιότητα της Βουλής και δεν θα διαβιβάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείται η πλειοψηφία» συμπεραίνει η Νέα Δημοκρατία.

«Η όλη υπόθεση σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής απεδείχθη ότι ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, χωρίς ποτέ να κληθούν μάρτυρες, να εξεταστεί το υλικό και να δοθεί στα εμπλεκόμενα πρόσωπα η δυνατότητα να απαντήσουν επί της ουσίας των υποτιθέμενων κατηγοριών (οι οποίες όπως προαναφέραμε, ποτέ δεν προσδιορίστηκαν)» αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει:

«Η διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση, με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, το οποίο κατέπεσε, ελλείψει οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, αφήνοντας τους σκευωρούς εκτεθειμένους απέναντι στο Σύνταγμα, στον Ποινικό Δικαστή και κυρίως απέναντι στον Λαό μας».

«Αφού πρώτα εφάρμοσαν τις διατάξεις του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, αφού έστησαν κάλπες σπιλώνοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους, εν συνέχεια, αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως, παρά την επίμονη αίτηση του συνόλου της αντιπολιτεύσεως και των εμπλεκόμενων προσώπων, δήθεν για να αποφύγουν την εξάλειψη του αξιόποινου, αν και άριστα γνώριζαν ότι η διαπίστωση αυτή έπεται της διερευνήσεως της ουσίας της υποθέσεως. Και αυτό το έκαναν για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι», τονίζει το πόρισμα, καταλήγοντας:

«Η σκευωρία, όμως, έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Βορίδης που τονίζει σε δήλωσή του πως «συνεχίζονται οι θλιβερές μεθοδεύεις αυτής της υπόθεσης, που υποτίθεται ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμισης πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης».

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το σκάνδαλο

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το συνολικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ειδικό σκάνδαλο της NOVARTIS», σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στο πόρισμα θα υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση με εμπεριστατωμένο τρόπο, της αναρμοδιότητας της Βουλής να δικάσει την υπόθεση, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους, χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως κριθούν ένοχοι».

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια 48ωρη προθεσμία για την προετοιμασία του πορίσματος. Ο βασικός κορμός, το πολιτικό σκεπτικό και το νομικό μέρος ως προς την αναρμοδιότητα της Βουλής έχουν ολοκληρωθεί αλλά κρίθηκε απαραίτητη μια μικρή προθεσμία για την τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου. Αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής και την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό στο σύνολό του θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό που το συνοδεύει (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κ.λπ.) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Ας μην βιάζονται ΝΔ και ΔΗΣΥ

«Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ίδιοι», σημειώνει, «κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει Πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Αυτό που φοβούνται δηλαδή.

Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται. Η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα, χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v