Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημούλης στο LSE: Το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει τέλος στις πολιτικές λιτότητας

«Δύο ακόμη βήματα στην πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια» χαρακτηρίζει τη σημερινή επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και το αυριανό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχόλιό του στο twitter.

  • Real.gr
Παπαδημούλης στο LSE: Το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει τέλος στις πολιτικές λιτότητας
«Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ευρύ στρατηγικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2019-2023 (...). Το σχέδιο αυτό θέτει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και ενισχύει τις κοινωνικές πολιτικές».

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ομιλία του χθες, στο London School of Economics (LSE) για τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και τη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit. Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Ξεκινώντας από τα αμιγώς ελληνικά θέματα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος «μετά από σχεδόν επτά χρόνια οικονομικής αστάθειας, στασιμότητας και ύφεσης, η οικονομία 'θερμαίνει τις μηχανές της' και ανακάμπτει. Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Ο ρυθμός των εξαγωγών αυξάνεται».
 
«Το κοινωνικό κράτος ενισχύεται σταδιακά. Οι επενδύσεις ενισχύονται και η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε παραθετικά ο ομιλητής.

Με 151 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ - Απουσίες στην κυβερνητική πλειοψηφία

«Παράλληλα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολλές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης, της φοροδιαφυγής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση φύλου για παράδειγμα».

Αναφερόμενος στο ότι «η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ευρύ στρατηγικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2019-2023», ο Ελληνας ευρωβουλευτής  επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται επίσης σε συλλογικές απαιτήσεις και αποκαθιστά σταδιακά τις αδικίες στις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί καθοριστικά από τις συνέπειες της λιτότητας».

Το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο περιλαμβάνει ως βασικά στοιχεία «την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής της οικονομίας, την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, την αποτελεσματική διαχείριση των μακροχρόνιων συνεπειών των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών που προκλήθηκαν από την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα διαφθοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με το στέλεχος της Κουμουνδούρου.
Ταυτόχρονα, «το σχέδιο αυτό θέτει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και ενισχύει τις κοινωνικές πολιτικές».



Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρώην βουλευτής, «μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως υπογραμμίζουν και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο πρόγραμμα διάσωσης -η Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η ΕΚΤ- η Ελλάδα θα γίνει, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Η οικονομική πολιτική της Ελλάδας» πρόσθεσε ο Δ. Παπαδημούλης «θα παρακολουθείται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη που εφάρμοσαν μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος».

Όμως, επισήμανε ότι «δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περισσότερη ελευθερία και τα μέσα εκείνα για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος 'made in Greece', ακολουθώντας συγχρόνως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς».

Συμπερασματικά, «η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση και μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην κοινωνική καταστροφή και τη χρεοκοπία».

Και, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι βρισκόταν στο Λονδίνο, ο Ελληνας ευρωβουλευτής τόνισε: «Πρέπει να μετατρέψουμε το 'brain-drain' σε 'brain-gain'. Η νεότερη γενιά που έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα για να αναζητήσει εργασία αλλού, πρέπει να αρχίσει να επεξεργάζεται την ιδέα να επιστρέψει στην πατρίδα μας και να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον μας».
 
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η φυγή νέων ανθρώπων, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό και να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες που θα μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα και να επενδύσει σε μια ισχυρή εποχή μετά το τέλος των μνημονίων», είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο ακόμη βήματα στην πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια» χαρακτηρίζει, εξάλλου, τη σημερινή επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και το αυριανό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχόλιό του στο twitter.

«Η επίσκεψη Γιούνκερ και το αυριανό Eurogroup, θα προσθέσουν δύο ακόμη βήματα στην πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την ολοκλήρωση του 4πτυχου αξιολόγηση-χρέος-μεταμνημονιακή ανάπτυξη-ευρωπαϊκή εποπτεία, αρκετά πριν την τυπική λήξη του προγράμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.




Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε «απαραίτητο» να υπογραμμιστεί ότι «το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, όπως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Ειδικότερα, «αυτή η μεταρρύθμιση αφορά στις απαραίτητες ενέργειες που θα αυξήσουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών, όπως το Εurogroup, θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικής, θα ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς ρύθμισης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και θα εμβαθύνουν στην προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πώς «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτήσαμε μια ομάδα προοδευτικών ευρωβουλευτών από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που ονομάζεται 'Προοδευτική Συμμαχία', και εργαζόμαστε από κοινού για να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό σενάριο για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ομιλητή, «οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αισθάνονται βαθιά απογοητευμένοι από τους πολιτικούς ηγέτες και τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Συνεπώς, «ο ρόλος των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων είναι και πρέπει να είναι καθοριστικός» υπογράμμισε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Δ. Παπαδημούλης έκλεισε την ομιλία του στο LSE με αναφορά στο Brexit: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας» είπε στο ακροατήριο «πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν αφουγκραστεί ικανοποιητικά τις ανησυχίες του βρετανικού λαού και γενικά του ευρωπαίων πολιτών».

Επιπλέον, «το Brexit είναι συνέπεια της κοντόφθαλμης προσέγγισης των πολιτικών ηγεσιών και του γεγονότος ότι δεν έχουμε ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το 'ποια Ευρώπη θέλουμε'».

Και, εν κατακλείδι, «είναι τόσο απλό. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Είτε είμαστε με τους πολλούς, είτε με τους λίγους».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v