Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά προνομιακή αντιμετώπιση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μετά τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας αντέδρασε στις δηλώσεις Γιούνκερ ότι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά προνομιακή αντιμετώπιση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
«Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και απορρίπτει τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική βουλή.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική βουλή, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, υπό τον μανδύα της "αλληλεγγύης προς τα μέλη της Ένωσης", είδαμε ότι συνεχίζει τη συνήθεια να αποφασίζει με ύφος ειδικού. Με αυτές τις δηλώσεις τους, που βασίζονται σε απόψεις Κυπρίων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι με έκπληξη αντιμετωπίζει την προτροπή του Γιούνκερ «να αφεθούν οπωσδήποτε ελεύθεροι» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

«Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή την αντίληψη διπλοπροσωπίας, η οποία όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν συμφέρει, δεν διστάζει να προβεί σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στη δικαστική διαδικασία», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Χθες, ήταν έντονη η αντίδραση της Αγκυρας στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, καθώς δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις.

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση.

«Η Ελλάδα έκανε πολλά για να τηρήσει τη συμφωνία μας με την Τουρκία. Γνωρίζω πως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως σε μία στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Πρόσθεσε πως στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημάνθηκε στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πως έχει υποχρέωση να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v