Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζει το Κογκρέσο για πάγωμα μεταφοράς στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ένα νέο εμπάργκο μίνι όπλων κατά της Τουρκίας. Οι περιορισμοί οπλικού υλικού αφορούν στις πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcons, ελικοπτέρων CH-47 Chinook και H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Πιέζει το Κογκρέσο για πάγωμα μεταφοράς στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Την απαγόρευση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μέχρις ότου σταλεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ -και σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών- έκθεση προς τις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, εμπεριέχει το σχέδιο νόμου του Προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Μακ Θόρνμπερι.

Το σχέδιο νόμου έχει εγκριθεί επί της αρχής από την Επιτροπή με ψήφους 60-1 και θα ακολουθήσει η συζήτηση διαφόρων τροπολογιών. Αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει και στη Γερουσία. Στην ουσία, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ένα νέο εμπάργκο μίνι όπλων κατά της Τουρκίας. Οι περιορισμοί οπλικού υλικού αφορούν στις πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcons, ελικοπτέρων CH-47 Chinook και H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο 1251 του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκική Δημοκρατία», καταγράφονται τα εξής:

«Το παράρτημα αυτό απαιτεί από τον υπουργό Άμυνας, σε διαβούλευση με τον υπουργό Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το αργότερο 60 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Πράξης. Το παράρτημα αυτό απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε ενέργεια για την εκτέλεση της παράδοσης στρατιωτικής αλλοδαπής πώλησης μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού βάσει του άρθρου 36 του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2761) στην Τουρκική Δημοκρατία, έως ότου η απαιτούμενη έκθεση παραδοθεί στις καθορισμένες επιτροπές του Κογκρέσου».

Η εισήγηση της Επιτροπής Άμυνας έρχεται παράλληλα με το νομοσχέδιο που προωθείται στη Γερουσία για την απαγόρευση πώλησης F-35 στην Τουρκία και σε αντίδραση για την αγορά των S400 από την Άγκυρα και τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Αντ. Μπράνσον στις τουρκικές φυλακές.

Ας σημειωθεί ότι το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες μια εκστρατεία #NoJetsForTurkey το πρώτο τρίμηνο του έτους. Χιλιάδες κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έγιναν στο Κογκρέσο και μια διαφημιστική καταχώριση εμφανίστηκε στους New York Times τον περασμένο Μάρτιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC Έντι Ζεμενίδης δήλωσε: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον το χρυσό παιδί για τους Αμερικανούς ηγέτες της σκέψης. Ο Ερντογάν διέσχισε πάρα πολλές γραμμές και ούτε η αμερικανική εξωτερική πολιτική, ούτε το αμερικανικό Κογκρέσο είναι πρόθυμες να κλείνουν τα μάτια στην κακή συμπεριφορά της Τουρκίας. επειδή οι μεγαλύτερες προτεραιότητες προωθούνται μέσα από μια συμμαχία με την Τουρκία. Οι άνθρωποι προσπαθούν τώρα να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση: Εάν η Τουρκία δεν είναι πραγματικά σύμμαχος, γιατί πρέπει να την αγκαλιάσουμε ως τέτοια;».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANCA Aram Hamparian τόνισε με τη σειρά του πως οι συνεργάτες έφεραν αποτελέσματα: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε μια τέτοια σημαντική πρόοδο προς τον κοινό μας στόχο που μοιράζονται ANCA-HALC, ώστε να κρατήσουμε αμερικανικά όπλα μακριά από τα χέρια του Ερντογάν».

Ο προϋπολογισμός για την Εθνική Άμυνα αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες και εκτιμάται πριν από την επίσημη παράδοση των δύο πρώτων F35 στην Τουρκία, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v