Σκληρές κόντρες για τη μετάφραση του cabinet man

«Αναταράξεις» προκάλεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens η φράση «cabinet man» και η μετάφρασή της. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το επίμαχο e-mail, που διέρρευσε στον Τύπο, δεν δείχνει μίζα προς «γαλάζιο» υπουργό, αλλά έμβασμα του φαρμακοβιομηχάνου Μάριου Κάτσικα σε επιπλοποιό για την κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας, σε διαμέρισμα στο Λονδίνο. Το έμβασμα στον

  • Ant1
Σκληρές κόντρες για τη μετάφραση του cabinet man

«Αναταράξεις» προκάλεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens η φράση «cabinet man» και η μετάφρασή της.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το επίμαχο e-mail, που διέρρευσε στον Τύπο, δεν δείχνει μίζα προς «γαλάζιο» υπουργό, αλλά έμβασμα του φαρμακοβιομηχάνου Μάριου Κάτσικα σε επιπλοποιό για την κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας, σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.

Το έμβασμα στον επιπλοποιό, επιβεβαίωσε ο κ. Κάτσικας, μέσω της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, ενώ σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

Το έγγραφο αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για «ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό».Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι' αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.

Πάντως παρουσιάζεται να είναι ένα email με αποδέκτη τον φαρμακοβιομήχανο Μάριο Κάτσικα και να αναφέρει μεταφρασμένο από την σχετική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών «Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου».

Με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).

Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

Το απόγευμα ωστόσο ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο «cabinet man» που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως «άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου» είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.

Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: «Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του».

«Με τέτοιου είδους γκάφες δεν αποκαλύπτεται μόνον ο κομματικός φανατισμός του ΠΑΣΟΚ αλλά τραυματίζονται και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με την υπόθεση

Παράλληλα, η ΝΔ θεωρεί υπεύθυνο για τη διαρροή τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη και ζητεί την παραίτησή του. Επίσης, θέτει θέμα εξέτασης του Κώστα Σημίτη αλλά και του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Τάσο Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v