Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αναγνώρισαν ως ” Μακεδονία” την ΠΓΔΜ (update)

Με την ονομασία ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” αναγνώρισαν οι ΗΠΑ την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, ενώ την απογοήτευσή του εξέφρασε στον Τζ. Μπους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με την ονομασία ” Δημοκρατία της Μακεδονίας” αναγνώρισαν οι ΗΠΑ την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, ενώ ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, στο συγχαρητηριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τζ. Μπους με την ευκαιρία της επανεκλογής του, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το θέμα.

Νωρίτερα, έντονες αντιδράσεις προκαλέσε στην Αθήνα η πρόθεση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έθεσε στον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέγκε το θέμα, ενώ έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, στον αμερικανό πρεσβευτή, Τόμας Μίλερ, αλλά είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόλιν Πάουελ.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι ο προεδρεύων της ΕΕ απάντησε ότι γνωρίζει το θέμα, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετική η θέση της ΕΕ από τη θέση των ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ανάλογη θέση είχε εκφράσει προ ημερών και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ.

Παράλληλα, στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα τονίσει ότι το παλαιό και γνωστό πρόβλημα επιδεινώνεται από τη μονομερή ενέργεια των ΗΠΑ και μάλιστα τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Η Ελλάδα θα τονίσει ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την ελπίδα ότι η κίνηση των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσει τα Σκόπια σε πιο αδιάλλακτη θέση.

Επίσης ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται με ομοφωνία και η λύση στο πρόβλημα είναι ο διάλογος για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Ακόμη θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κινήθηκε με ευελιξία και μετριοπάθεια στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής και θα διαμηνύσει ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ακόμη περαιτέρω τριβών δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, έχουν δοθεί οδηγίες για να υποβάλει διαβήματα η χώρα στα Ηνωμένα Εθνη και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Ελληνα υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Πάουελ εξήγησε τους λόγους που πήραν οι ΗΠΑ αυτή την απόφαση και δήλωσε στον κ. Μολυβιάτη ότι δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας και πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ευαισθησία της στο θέμα.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε ακόμη ότι μετά από μακρά μελέτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενόψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η μονομερής ενέργεια των ΗΠΑ έχει ήδη δυσμενείς επιπτώσεις και ανεξάρτητα από τις προθέσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε άκαιρη την ενέργεια των ΗΠΑ αφού γίνεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση με αποτέλεσμα αυτή η ενέργεια να δυσκολεύει αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Μολυβιάτης πριν από τέσσερις ημέρες είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Σκοπίων με την οποία διαμαρτυρόταν γιατί η συμφωνία είχε συναφθεί με την ” Μακεδονία”.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε στην επιστολή του ότι ”πράξεις σαν αυτές δεν βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα και αντί να διευκολύνουν επιδεινώνουν την κατάσταση”.

Κυβερνητικές πηγές απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως ”κάθε φορά που η Τουρκία ή οι ΗΠΑ δημιουργούν κρίση σε σχέση με την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ στο οποίο εν πολλοίς οφείλεται και η σημερινή εξέλιξη μετά την ενδιάμεση συμφωνία αντί να επικρίνουν αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση”.

Πολύ αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, την αναμενόμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα απο την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Αθανασάκης επέρριψε ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση και ζήτησε απο τον κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλία για μία ολοκληρωμένη και συνολική συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική, που, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει επιτέλους η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v