Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Προθεσμία 15 ημερών για ”Βασικό Μέτοχο”

Η Κομισιόν ξεκινά ενέργειες κατά της ελληνικής νομοθεσίας που αποκλείει ορισμένες εταιρείες από τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Με προειδοποιητική επιστολή δίνει προσθεσμία απάντησης 15 ημερών και απειλεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα την αναστολή εφαρμογής του νόμου για το ”Βασικό Μέτοχο”. Απειλές για ”πάγωμα” κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. ”Σκληρή κόντρα” κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ. Δηλώσεις Σουφλιά.

Κομισιόν: Προθεσμία 15 ημερών για ”Βασικό Μέτοχο”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Ελλάδα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία ενός ελληνικού νόμου που απαγορεύει την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες ”διασυνδέονται” με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή προειδοποιητικής επιστολής, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει βάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία των εθνικών διατάξεων που απαγορεύουν την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες ”διασυνδέονται” με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Επειδή, όπως αναφέρεται, ο επίμαχος νόμος παράγει ήδη αποτελέσματα, η Επιτροπή όρισε προθεσμία απάντησης 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και επιφυλάχθηκε του δικαιώματός της να ζητήσει από το Δικαστήριο, σε περίπτωση που προσφύγει σε αυτό, να αναστείλει το επίμαχο μέτρο και να διατάξει τη λήψη των αναγκαίων ασφαλιστικών μέτρων, συγκεκριμένα την αναστολή εφαρμογής του νόμου 3310/2005.

Πράγματι, επισημαίνει η Κομισιόν, το άρθρο 14 §9 του ελληνικού συντάγματος και ο εκτελεστικός του νόμος (3310/2005) θεσπίζουν ένα σχεδόν γενικευμένο και απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ, αφενός, κάθε δραστηριότητας ή συμμετοχής ορισμένου επιπέδου σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης και, αφετέρου, της εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων. Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, κάτι τέτοιο αντιβαίνει τόσο στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις), αφού θεσπίζει λόγους αποκλεισμού οι οποίοι δεν προβλέπονται από αυτό, όσο και στο πρωτογενές (Συνθήκη ΕΚ), αφού θεσπίζει μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση του συνόλου σχεδόν των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η συνθήκη ΕΚ.

Η κοινοτική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις αποσκοπεί, όπως επισημαίνεται, να εξασφαλίσει ότι όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ισότιμες ευκαιρίες να εξασφαλίσουν μια δημόσια σύμβαση.

Ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες υποβολής προσφορών σημαίνουν περισσότερο ανταγωνισμό, ισχυρότερες ασφαλιστικές δικλίδες κατά της διαφθοράς, καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής για τους φορολογούμενους και, τέλος, πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Οι αγορές των δημόσιων συμβάσεων στην Ευρώπη υπερβαίνουν τα 1.500 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας άνω του 16% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Οι ισχύουσες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις αύξησαν το διασυνοριακό ανταγωνισμό στις αγορές των δημόσιων συμβάσεων και μείωσαν κατά 30% περίπου τις τιμές που καταβάλλουν οι δημόσιες αρχές για προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε IP/04/149).

---- Κίνδυνος ”παγώματος” κοινοτικών χρηματοδοτήσεων

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα του εκτελεστικού του νόμου (3310/2005) για το ”βασικό μέτοχο” και του άρθρου 14 παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος, με το κοινοτικό δίκαιο, κρίθηκαν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ερωτηθείς για το κατά πόσο η σημερινή απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων συνεπάγεται και αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, απάντησε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων.

--- ”Σκληρή κόντρα” κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Στις γενικότερες εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικού Οργάνου, από τα μέλη του οποίου ζήτησε να κάνουν σκληρή, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασύρει την χώρα στο εξωτερικό, ότι έχει μειώσει το κύρος της διεθνώς, ότι οδηγεί την οικονομία σε κατάρρευση και πρόσθεσε ότι παρατηρείται αδυναμία επενδύσεων και μεγάλη ακρίβεια που πλήττει κάθε νοικοκυριό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον η βιασύνη του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να σπεύσουν να μιλήσουν με προβλέψεις Κασσάνδρας, μάλιστα σε μία υπόθεση η οποία, πρωτίστως, έχει να κάνει με το Σύνταγμά μας. Ένα Σύνταγμα που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στη Βουλή και το οποίο ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Η συζήτηση με την Κομισιόν είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία οριστική απόφαση. Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες γιατί βιάζεται τόσο πολύ να πει πράγματα τα οποία είναι εις βάρος του συμφέροντος της χώρας και εις βάρος –επαναλαμβάνω- ενός Συντάγματος, το οποίο, πρωτίστως, το ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή για να ψηφίσει”.

Τις εξελίξεις στο θέμα του ”Βασικού Μετόχου” κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Καταρχήν δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην υπάρχει εμπλοκή στα έργα”.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ”κινδυνεύουν τα έργα από κάποια εμπλοκή”, ο κ. Σουφλιάς είπε: ”Εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα, δεν θα κινδυνέψουν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v