Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την ΤτΕ

Στις 05:55 εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Κλειστές οι Σταδίου και Πανεπιστημίου. Σε εξέλιξη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής. Καταδικάζουν τα κόμματα.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την ΤτΕ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 05:55 στην οδό Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από δύο απειλητικά τηλεφωνήματα, για παγιδευμένο αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άγνωστος τηλεφώνησε στις 05:10 στην ιστοσελίδα Ζούγκλα και στις 05:15 στην Εφημερίδα των Συντακτών, και είπε: "Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά".

Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν έγκαιρα εργαζόμενους, κυρίως άνδρες security, και απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα για να μην υπάρξουν θύματα.

Στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν την Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και καταστήματα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατία να θέσει αυτήν την ατζέντα στη χώρα μας. Έχει αποδείξει η δημοκρατία μας ότι είναι ισχυρή». Και πρόσθεσε: «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια διασάλευσης της ομαλότητας και της σταθερότητας. Οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν τον στόχο τους».

 

 

Σε εξέλιξη η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των πυροτεχνουργών του ΤΕΕΜ, στο σημείο που έγινε η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν αρχίσει ήδη τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από την περιοχή, προκειμένου να διευκρινίσουν πώς κινήθηκαν οι δράστες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο άφησε το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε τρέχοντας, ενώ λίγα λεπτά μετά έγιναν τα τηλεφωνήματα. Σημειώνεται ότι στο σημείο όπου άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί.

Σπηλιωτόπουλος: «Στην Πανεπιστημίου σκάει βόμβα, Καμπούλ»

«Ξυπνάς στις 6 το πρωί και μέσα στην Πανεπιστημίου σκάει βόμβα, Καμπούλ». Αυτό ήταν το σχόλιο του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να ξέρεις και πού ζεις και ποια είναι η εικόνα της πόλης σου. Να μη ζεις σε εικονική πραγματικότητα. Ξυπνάς το πρωί, μπορεί να σκάσει βόμβα, υπάρχει εγκληματικότητα, σπας το πόδι σου στο πεζοδρόμιο το οποίο είναι μονίμως σπασμένο, πέφτεις πάνω στους σκουπιδοτενεκέδες που είναι ξεχειλισμένοι από τα σκουπίδια, ξεχειλίζεις από τη βρομιά και γυρίζεις στο σπίτι σου κάθεσαι στον καναπέ ανοίγεις την τηλεόραση και σου λένε είναι μια χαρά η πόλη σου, έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά. Ζούμε την εικονική πραγματικότητα».

 

Μιχελάκης: Προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα εγκλωβισμένη

Στις εικόνες από το κέντρο της Αθήνας και στο διαλυμένο μετά την έκρηξη ΙΧ στην οδό Αμερικής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Μιχελάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε: «Αυτή η εικόνα είναι η προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα εγκλωβισμένη. Το να βάλεις βόμβα την ημέρα που ανοίγει το βιβλίο προσφορών, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να βγει έξω, που γίνεται η πρώτη ουσιαστική κίνηση για να ξαναγίνουμε κανονική χώρα, την ώρα που η Ελλάδα δηλαδή προσπαθεί να φύγει εμπρός, αυτή η κίνηση τι στόχο μπορεί να έχει; Να τρομάξει κάποιους;».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόδου της χώρας μας στις αγορές σημειώνοντας τη σημασία του: «Η ώρα που η χώρα θα μπορεί να δανειστεί, η ώρα που οι αγορές θα μπορούν να την εμπιστευτούν είναι το πρώτο βήμα για την ανάταξή της».

Κοντονής: Ο εκκωφαντικός κρότος δεν θα κρύψει τα προβλήματα

«Ο εκκωφαντικός κρότος αυτής της έκρηξης δεν θα κρύψει τα πραγματικά προβλήματα και εμείς θα μείνουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην έκρηξη του παγιδευμένου ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στην έξοδο της χώρας στις αγορές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η βιασύνη της κυβέρνησης να εμφανίσει τη χώρα ότι βγαίνει στις αγορές συμβαίνει γιατί είχαμε την υπόθεση Μπαλτάκου και όλο τον θόρυβο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καλύψει την επικαιρότητα με μία κίνηση η οποία πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτη για την εθνική οικονομία».

ΚΚΕ: Καταδικάζουμε την επίθεση

«Καταδικάζουμε την επίθεση. Είναι σαφές». Αυτό είπε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, για την έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

«Είναι και μετά η μαζική απεργία που υπήρξε χθες», τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε:

«Τέτοιου είδους μηχανισμοί προβοκατόρικοι αξιοποιούνται, έχουν και τέτοια στόχευση, να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε:

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο πανηγυρισμών για τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, «αυτοί που πρέπει να πανηγυρίζουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί είναι που θα προικοδοτηθούν, αυτοί είναι που θα επιχορηγηθούν, που θα έχουν την ευκολία να έχουν απευθείας δανειοδότηση για να έχουν ακόμη περισσότερα κέρδη στην εποχή της ανάκαμψης».

ΔΗΜΑΡ: Πλήττεται η εικόνα της χώρας

Η 'Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία' καταδικάζει με τον πιo κατηγορηματικό τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια αυτή πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα.

Εκείνοι που επιλέγουν να τρομοκρατούν επιδιώκουν την προσβολή της δημοκρατίας και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν σταθερό μέτωπο απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν με την τυφλή βία να επιβάλλουν συνθήκες ανωμαλίας.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την έκρηξη

Η είδηση της έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ενώ όλες οι αναφορές επισημαίνουν ότι συνέβη μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Από τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδεται και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

«Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου, στην Αθήνα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές» αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), σε τηλεγράφημά του και επισημαίνει ότι δύο άγνωστοι είχαν προηγουμένως ειδοποιήσει, με τηλεφώνημά τους σε εφημερίδα και ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Μεταφέρει δε τη δήλωση του κ. Κεδίκογλου, «δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τους στόχους τους». Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ακόμη ότι η έκρηξη συνέβη κοντά σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και ότι η Αστυνομία υποπτεύεται κάποια από τις πολλές αριστερές οργανώσεις.

Παρόμοιο ρεπορτάζ από την έκρηξη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» στην ιστοσελίδα του, κάνει λόγο για «έκρηξη η οποία συντάραξε την Αθήνα λίγο πριν από την επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ». Σημειώνει δε, ότι το χτύπημα συμπίπτει με την ανακοίνωση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η είδηση καλύπτεται και από τα περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων. Ειδικά στο δελτίο της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας (SWR), υπογραμμίστηκε ότι από την έναρξη της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός εμπρηστικών επιθέσεων στην Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v