Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα... Σαββατοκύριακο

Οι πιο ωραίες παραλίες, οι καλύτερες «στεριανές» βόλτες, τα αξιοθέατα, οι top 10 διευθύνσεις για φαγητό και όλα όσα χωρούν σε ένα Σαββατοκύριακο στην Αίγινα.

  • Της Ηρώς Κουνάδη
Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα... Σαββατοκύριακο

Ξυπνάς Σάββατο πρωί, κατεβαίνεις στο λιμάνι, μπαίνεις στο πρώτο καράβι (φεύγουν σχεδόν ανά ώρα, όλη μέρα) και μιάμιση ώρα αργότερα βρίσκεσαι... τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά, σε ένα απόλυτα νησιώτικο τοπίο, που δεν σου έχει κοστίσει περισσότερα από 10€.

Το νησί της διπλανής πόρτας, η Αίγινα, μπορεί να μην έχει καρτποσταλικές παραλίες και ασβεστωμένα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, έχει όμως αρκετή ομορφιά και άλλο τόσο ενδιαφέρον, για να γεμίσει ένα Σαββατοκύριακο όταν το mood του καλοκαιριού μας κάνει να ονειρευόμαστε διακοπές, αλλά το ταμείο είναι μείον.

Πού θα βουτήξουμε;

Ως νησί του Σαρωνικού, η Αίγινα δεν έχει παραλίες που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν –ή έστω να κοιτάξουν στα μάτια– εκείνες στα πιο ανοιχτά του Αιγαίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βρείτε κάπου να κάνετε μερικές βουτιές και να τις ευχαριστηθείτε: Πρώτο και καλύτερο, το πάλαι ποτέ μυστικό των ντόπιων που λέγεται Κλειδί, κοντά στην Πέρδικα, έχει τα ωραιότερα ίσως νερά του νησιού, και αρκετό χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας, αν δεν είστε φαν της πλαστικής ξαπλώστρας –η οποία δυστυχώς κατέκτησε και αυτό εδώ το τελευταίο προπύργιο.

Οι λάτρεις των οργανωμένων παραλιών κατευθύνονται στις μεγάλες αμμουδιές της Αγίας Μαρίνας, της Αιγινήτισσας και του Μαραθώνα (που χωρίζεται στην «άλφα» πιο οικογενειακή παραλία, με ρηχά νερά και ψαροταβέρνες, και την «βήτα» που συγκεντρώνει τους 20-somethings του νησιού και φιλοξενεί τα ετήσια beach party).

Best of “στεριανές” βόλτες 

Η πόλη της Αίγινας: Η παραλιακή περαντζάδα με τα χρωματιστά νεοκλασικά από τη μία πλευρά και τα πολυτελή σκάφη πλάι-πλάι με τα παραδοσιακά καΐκια από την άλλη. Κάποια από τα καΐκια αυτά πωλούν, ως υπαίθρια μανάβικα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, για να κάνουν την όλη εικόνα ακόμα πιο σουρεαλιστική. Τα σκιερά δρομάκια που οδηγούν σε λιγότερο δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φιλοξενεί συχνά εκθέσεις και εκδηλώσεις. Τέλος, το μικρό λοφάκι στα αριστερά του λιμανιού (όπως το κοιτάτε από την θάλασσα) που φιλοξενεί τη μοναδική κολώνα του δωρικού Ναού του Απόλλωνα που άντεξε στον χρόνο. Η περιοχή γύρω της, όπως και η παραλία από κάτω, λέγονται ευφάνταστα «Κολώνα» –ακριβώς όπως η ψηλότερη κορυφή του νησιού λέγεται Όρος.

Ο Ναός της Αφαίας: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού, και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, χρονολογείται από τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στην καρδιά του ειδυλλιακού πευκοδάσους, στον δρόμο που οδηγεί προς το "resort" της Αγίας Μαρίνας, και αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη, ακόμα και αν η αρχαιολογία δεν συμπεριλαμβάνεται στα ενδιαφέροντά σας: Το τοπίο και η θέα από εδώ πάνω στη θάλασσα και το υπόλοιπο νησί είναι απλά μαγεία. Λειτουργεί καθημερινά, 9.30-16.30 και το εισιτήριο κοστίζει 4€.

 

* Διαβάστε περισσότερα στο in2life.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v