Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Χορηγός δύο εκθέσεων για τον Ελ Γκρέκο

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, η Alpha Bank ανέλαβε τη χορηγία δύο εκθέσεων για τον κορυφαίο ζωγράφο, καθώς και ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τη ζωή και το έργο του.

Alpha Bank: Χορηγός δύο εκθέσεων για τον Ελ Γκρέκο
H Alpha Bank είναι ο χορηγός των εκθέσεων «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» και «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», που παρουσιάζονται στην Αθήνα (Νοέμβριος 2014 - Μάρτιος 2015), καθώς και του διεθνούς συνεδρίου «Εl Greco. From Crete to Venice, to Rome, to Toledo» (Νοέμβριος 2014), στο πλαίσιο των παγκοσμίων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Με τη χορηγία των δύο ιδιαίτερα σημαντικών αυτών εκθέσεων και του συνεδρίου, η Αlpha Βank συνεχίζει τη μακρόχρονη υποστήριξή της σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων που συνδέονται με την ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευρωπαίους καλλιτέχνες του Μανιερισμού, όμως οι καταβολές του επιβεβαιώνουν τη σημασία της κρητικής μεταβυζαντινής τέχνης στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του. Άλλωστε και ο ίδιος, έως το τέλος της ζωής του, υπέγραφε «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης».

Η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», η οποία παρουσιάζεται από την 13 Νοεμβρίου 2014 έως την 1η Μαρτίου 2015 στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, αναφέρεται στην έρευνα για τον κύκλο του ζωγράφου στο Τολέδο και προβάλλει, μέσα από τις εξαιρετικές, αυστηρές προσωπογραφίες, τη διαμορφωμένη πλέον ικανότητά του στον σχεδιασμό, μέσα από την απουσία σχεδόν του χρώματος και μέσα από το απροσδιόριστο φως ως δομικό στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε εικονιζόμενου. Το πλαίσιο ζωής, οι επαγγελματικές και φιλικές του σχέσεις, αποκαλύπτονται, επίσης, μέσα από αρχειακό υλικό αυτής της εκθέσεως.

Η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», η οποία παρουσιάζεται από την 21 Νοεμβρίου 2014 έως την 1η Μαρτίου 2015 στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς), αναφέρεται στην περίοδο της μαθητείας του κορυφαίου ζωγράφου στον Χάνδακα (Ηράκλειο) και στη Βενετία. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από δύο σπάνιους πίνακες του Ελ Γκρέκο, οι οποίοι ανήκουν τα τελευταία 20 έτη στην Ελλάδα: την Βάπτιση του Χριστού και την Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά, έργα που «ξεκλειδώνουν» τις πρόδηλες δεξιότητες του ζωγράφου και αποκαλύπτουν τις, κρυμμένες ακόμα, δυνατότητές του. Το αρχειακό υλικό γίνεται το επεξηγηματικό πλαίσιο για την κατανόηση της εκθέσεως.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων πραγματοποιείται επίσης με τη χορηγία της Alpha Bank, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «El Greco. From Crete to Venice, to Rome, to Toledo» (Ο Ελ Γκρέκο από την Κρήτη, στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο), στο οποίο θα διατυπωθούν νέες απόψεις ιστορικών και ιστορικών της τέχνης για θέματα που συνδέονται με τον Θεοτοκόπουλο ως ζωγράφο μαΐστορα στον Χάνδακα, με την μαθητεία του στη Βενετία, με την παραμονή του στη Ρώμη, αλλά και με την ιδιαίτερη καθημερινότητά του στο Τολέδο.

Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο
Διάρκεια: 13 Νοεμβρίου 2014 – 1 Μαρτίου 2015

Ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΜΗΣ Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
Διάρκεια: 21 Νοεμβρίου 2014 – 1 Μαρτίου 2015

EL GRECO. FROM CRETE TO VENICE, TO ROME, TO TOLEDO
Διεθνές συνέδριο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
21-23 Νοεμβρίου 2014

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v