Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφυγε από τη ζωή ο Σεραφείμ Φυντανίδης

Σε ηλικία 77 ετών εξέπνευσε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο από καρδιολογικά προβλήματα. Αύριο, στη 1 μ.μ., θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του.

Εφυγε από τη ζωή ο Σεραφείμ Φυντανίδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, άφησε το βράδυ των Χριστουγέννων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Αύριο, στη 1 μ.μ., θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του. Σε σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα - σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος "εφημεριδάνθρωπος", όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία "... με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και ... τραγούδι..."» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης.

Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας.

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής. Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). 

Ο ίδιος στο τελευταίο του βιβλίο "31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ε»" έκανε εκτενή αναφορά στη διαδρομή του στην εφημερίδα που άφησε το στίγμα της στην δημοσιογραφική ζωή της χώρας.

Ανακοίνωση για το θάνατο του εξέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.

Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο».

Τα θερμά συλλυπητήρια - και εκ μέρους του πρωθυπουργού- εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, ιστορικού διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", που σφράγισε με την παρουσία του τον δημόσιο βίο της Μεταπολίτευσης» αναφέρει η κ. Βούλτεψη.

Και προσθέτει:

«Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη. Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτιά της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα.Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκει σε μια ιστορική γενιά ψύχραιμων δημοσιογράφων, που άφησε το στίγμα της μέσα από σκληρές συγκρούσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες και αρνούμενη να παρασυρθεί από την παρούσα συγκυρία.

Στην οικογένειά του εκφράζω – και εκ μέρους του πρωθυπουργού – θερμότατα συλλυπητήρια».

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη και σε όσους τον αγάπησαν, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη, επισημαίνοντας ότι «υπήρξε μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας».

Για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού: "Ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας που συνέδεσε το όνομά του με την ελευθερία του Τύπου, έφυγε χθες".

Και πρόσθεσε: "Ο Σεραφείμ Φυντανίδης όμως, δεν ήταν μόνο ένας υπερασπιστής της ελεύθερης δημοσιογραφικής έκφρασης, υπήρξε επίσης ένας κοσμοπολίτης, ένα ανοιχτό πνεύμα που γεννούσε ιδέες και καινοτομούσε. Θα θυμάμαι πάντα την εποχή που με δέχτηκε στην Ελευθεροτυπία, τις συμβουλές που μου έδινε και την απόλυτη ελευθερία που ενέπνεε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v