Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προληπτική εκκένωση χωριών στην Άρτα

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία από τις εκτεταμένες πλημμύρες σε Λαμία και Κοζάνη. Χιλιάδες στρέμματα στο νερό στα Τρίκαλα. Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, προληπτική εκκένωση οικισμών και κοινοτήτων. Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αρτα.

Προληπτική εκκένωση χωριών στην Άρτα

Την πρόθεση της ελληνικής πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

«Η ελληνική κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται και στις περιοχές που βρίσκονται στην απειλή των ακραίων καιρικών φαινομένων. Χθες και σήμερα είχαμε φαινόμενα πρωτοφανή. Το ευτύχημα είναι ότι λειτούργησε η κρατική μηχανή- η πολιτική προστασία- δεν είχαμε απειλή ανθρώπινης ζωής. Και ελπίζω μέχρι το τέλος να μην υπάρξει απειλής ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Παράλληλα τόνισε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και η κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές. «Είναι κρίσιμες ώρες. Στεκόμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών και των συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα που δοκιμάζονται. Πρώτο μας καθήκον είναι να κινητοποιήσουμε την πολιτεία. Από αύριο πρώτο μας καθήκον μας να επουλώσουμε τις πληγές, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να επιστρέψει η αισιοδοξία και το χαμόγελο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον στην Άρτα μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη και κλιμάκιο από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εξετάσουν τις ζημιές. 

Εν τω μεταξύ, αίτημα για άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλάκας, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, μετά τα επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από χθες Σάββατο 31 Ιανουαρίου και συνεχίζουν σήμερα, απειλώντας το χωριό Πλάκα – Μορόχαβα Κλειτορίας.




Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας από νωρίς το πρωί εξαιτίας της κακοκαιρίας και των έντονων βροχοπτώσεων. 

Μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η εκκένωση χωριών στον νομό ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.


Real.gr ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ by realmedialive 

Νωρίτερα, μιλώντας στον real fm 97,8 o αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς,είχε προειδοποιήσει για επικείμενη εκκένωση χωριών δηλώνοντας ότι η περιφέρει Αρτας βρίσκεται σε επιιφυλακή.

Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα.

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποιους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Ένα μεγάλο κενό εκεί που υπήρχε το γεφύρι




Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Οπως αναφέρει το epirusgate.gr, τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.Πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. 

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.





Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.



Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Άνοιξε το φράγμα του Πουρναρίου λόγω της συνεχής βροχόπτωσης

Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα.Να θυμίσουμε πως το φράγμα είχε ανοίξει και πάλι,μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του 2005.



Σε ανακοίνωση της,η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,συνιστά την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητεί τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v