Γκρέμισαν το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη

Η ιστορική έδρα των «κυανέρυθρων» που είχε εγκαινιαστεί το 1912 κρίθηκε ακατάλληλη για αγώνες, στον έλεγχο που έγινε προ δύο ετών. Παρά τις προσπάθειες να παραμείνει ως μουσείο, δεν κατέστη δυνατό και έτσι άρχισε το γκρέμισμα των εξεδρών.

Γκρέμισαν το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη

Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Τουρκία, που βρίσκεται στην Πούντα της Σμύρνης και είχε κατασκευαστεί πριν από 104 χρόνια, κρίθηκε ακατάλληλο για τη φιλοξενία αγώνων και θεατών και έτσι με απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού κατεδαφίστηκε.

Πριν από δύο χρόνια, στον καθιερωμένο έλεγχο των γηπέδων, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης των κερκίδων της έδρας της Ατλάι, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η σφράγισή του.

Πλέον το θρυλικό γήπεδο, που ήταν κόσμημα για την εποχή του, γκρεμίζεται εξαιτίας των προβλημάτων στατικότητας, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να παραμείνει ως έχει.

Το γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα εγκαινιάστηκε το 1912 με τους Πανιώνιους Αγώνες, με τη δημιουργία του να αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, μετά την άρνηση γαλλικής εταιρίας της Σμύρνης να ανανεώσει τη μίσθωση του χώρου που έκανε προπονήσεις ο Πανιώνιος το 1910, κατάφερε με εισήγησή του να πείσει τη Δημογεροντία και την Κεντρική Επιτροπή που παραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων για να γίνει το γήπεδο.

Οι κερκίδες του σταδίου φιλοξενούσαν 7.000 κόσμο, ενώ διέθετε σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εποχή του και αποτέλεσε έδρα της ομάδας μετά το στάδιο Μπουρνόβα και το στάδιο Παραδείσου, που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης παραχωρήθηκε στην τουρκική Αλτάι.

Μάλιστα ο Πανιώνιος είχε επιστρέψει και είχε αγωνιστεί ξανά στην ιστορική του έδρα, στο Βαλκανικό Κύπελλο το 1971, όταν είχε αντιμετωπίσει την Αλτάι στη φάση των ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v