Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΠΟ αποφασίζει για το... Grexit

Εάν η Ομοσπονδία ενεργοποιήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι πιθανόν ο Σταύρος Κοντονής να κάνει πίσω στη διεξαγωγή του Κυπέλλου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για την αποβολή από το ποδόσφαιρο όσων εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, αλλά και για το... μισθολόγιο της ΕΠΟ!

Η ΕΠΟ αποφασίζει για το... Grexit

Καθοριστική για την αποφυγή ή όχι του ποδοσφαιρικού Grexit είναι η σημερινή συνεδρίαση της ΕΠΟ (12:00), καθώς την Παρασκευή εκπνέει το τελεσίγραφο της FIFA.

H κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, εάν δεν υπάρξει αυτοκάθαρση του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Ακολούθως ο Κύπριος παράγοντας αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Γκιρτζίκη την άμεση εναρμόνιση του καταστατικού της ομοσπονδίας με τις διεθνείς επιταγές στον τομέα του κώδικα δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί να μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν και πριν από το καλοκαίρι του 2015, κάτι που τα στελέχη της ΕΠΟ έχουν αποφύγει μέχρι τώρα με μια ειδική διάταξη, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν συνέπειες όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις όπως η «εγκληματική οργάνωση», το «Koriopolis» ή η «κάρτα υγείας».

Εφόσον εναρμονιστεί το καταστατικό, θα μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να καθαιρέσει από τις θέσεις τους όσους εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, όπως συνέβη και με τους Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να δικαστούν για συγκεκριμένα σκάνδαλα.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει τροπολογία-εξπρές, με την οποία θα μπορεί ν' απομακρύνει άμεσα όσους διώκονται ποινικά. Μάλιστα στην ίδια τροπολογία θα συμπεριληφθεί και διάταξη για την ένταξη της ομοσπονδίας στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα για ακριβοπληρωμένα στελέχη της ΕΠΟ.

Αν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- αποχωρήσουν τα ποινικά διωκόμενα στελέχη της ΕΠΟ, ή δρομολογηθεί η άμεση αποχώρησή τους από τις θέσεις τους, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποφυγή του Grexit. Ο Σταύρος Κοντονής θα θέσει και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, αλλά θα είναι πλέον έτοιμος να άρει τη ματαίωση του Κυπέλλου (με τη διεξαγωγή του, πάντως, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών ή με μαθητές) και η απειλή της FIFA θα απομακρυνθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v