Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπράντοβιτς και Ιτούδης ανέλυσαν τελικό και... κουμπαριά

Οι δύο προπονητές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Φενερμπαχτσέ μίλησαν για τη συνεργασία τους στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ότι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα βρεθούν στον τελικό του FinalFour στο Βερολίνο.

Ομπράντοβιτς και Ιτούδης ανέλυσαν τελικό και... κουμπαριά

TΣΣΚΑ Μόσχας και Φενερμπαχτσέ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον αυριανό τελικό της Euroleague, με τους δύο... κουμπάρους να είναι στους πάγκους των δύο ομάδων.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία της τουρκικής ομάδας και ο Δημήτρης Ιτούδης στο τιμόνι της ρωσικής ομάδας.

Οι δύο προπονητές, που ήταν για 13 χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μίλησαν για τον τελικό, αλλά και γι' αυτή τη σχέση ζωής.

Επιπλέον, από την πλευρά των παικτών των φιναλίστ βρέθηκαν οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς για τη Φενέρ και Κόρι Χίγκινς για την ΤΣΣΚΑ, μιλώντας και εκείνοι με τη σειρά τους.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε τον πρώτο τελικό στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ. Είμαστε χαρούμενοι για τους φιλάθλους. Και για το γεγονός ότι μας παραδέχονται ως μια πολύ καλή ομάδα. Παίζουμε με την ΤΣΣΚΑ μια πολύ καλή ομάδα, που την κοουτσάρει με πολύ καλό τρόπο ο κύριος Δημήτρης Ιτούδης».

-Για τη σχέση του με τον Δημήτρη Ιτούδη:

«Έχουμε μιλήσει για αυτό. Μιλήσαμε πριν την προετοιμασία. Ήμασταν σίγουροι ότι θα είμαστε εδώ».

Η τελευταία φράση του προκάλεσε την επέμβαση του Δημήτρη Ιτούδη: «Το λες για αστείο έτσι δεν είναι»;

Ο Ομπράντοβιτς συνέχισε: «Πηγαίνεις παιχνίδι με παιχνίδι σ' αυτή τη διοργάνωση. Δεν σκέφτεσαι τέτοια πράγματα. Σκεφτόμαστε περισσότερο για τον τελικό της Φενέρ, που έχει συμμετοχή σε 2 Φάιναλ Φορ. Ενώ η ΤΣΣΚΑ έχει 14 Φάιναλ Φορ σε 15 χρόνια, 13 σε 14, όσα και να είναι δεν έχει διαφορά».

-Για την πίεση των παικτών της Φενέρ και αν αυτή έφυγε μετά τη νίκη επί της Λαμποράλ:

«Όχι, είχαμε στόχο να πάμε το ματς στην παράταση (γέλια). Ειδικά ο Μπογκντάνοβιτς. Κοιμόταν όλο το ματς και ξύπνησε στο τέλος. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά... Η Λαμποράλ είναι μια πολύ καλή ομάδα και παίζει πολύ καλά όλη τη χρονιά. Είναι όπως είπε ο Δημήτρης: το ποιος θα αποβάλει την πίεση, ποιος θα είναι πιο συγκεντρωμένος. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε την ομάδα και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Να δούμε τι θα συμβεί».

-Για την πιο ξεχωριστή στιγμή που έχει ζήσει με τον Ιτούδη:«Πολλές στιγμές. Είναι 13 χρόνια από τη ζωή μας. Πολλές στιγμές. Με τρέλανε για παράδειγμα στην προπόνηση. Αλλά είχαμε μια πολύ καλή σχέση. Τον εμπιστεύομαι και τον θέλω κοντά μου. Ήμασταν παραπάνω από συνεργάτες».

-Για τον Κώστα Σλούκα κι αν η εμπειρία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ημιτελικό:«Έχει υψηλό κίνητρο. Το καλοκαίρι όταν ήρθε στη Φενέρ, το έκανε για αυτό το λόγο: για να είναι σημαντικός και να παίξει ηγετικό ρόλο. Είχε δυσκολίες λόγω τραυματισμών. Νομίζω ότι είναι έτοιμος για αυτό το παιχνίδι. Ξέρει πως να παίζει, έχει εμπειρία. Ειδικά από τελικούς. Θα βοηθήσει την ομάδα πολύ».

-Για το αν θα παίξει σημαντικότερο ρόλο η επίθεση ή άμυνα:«Η ΤΣΣΚΑ είναι μια συγκεκριμένη ομάδα. Παίζουν με τον Χάινς στο "5". Μπορώ να πω ότι όλα ξεκινούν από την άμυνα και στη συνέχεια ψάχνουν μις-ματς. Παίζουν πολύ καλά στο transition. Και βασίζονται πολύ στη δημιουργία της περιφέρειας. Όλα θα είναι σημαντικά. Θα πρέπει να έχουμε ισορροπία στην επίθεση μας, για να μην τρέξουν και να βρουν εύκολους πόντους. Αν το κάνουμε αυτό, θα είναι ευκολότερα».

-Για τον χρόνο συμμετοχής του Χίκμαν:«Εξαρτάται από το παιχνίδι και τις αποφάσεις μου. Κάποιος με έβαλε εδώ για να πάρω αυτή την απόφαση. Και είμαι χαρούμενος για αυτό. Έτσι είναι η ζωή μας. Παίρνουμε καλές αποφάσεις, παίρνουμε κακές αποφάσεις. Είμαι εντάξει με τον εαυτό μου».

-Για το πώς βρίσκει διαρκώς κίνητρο:«Είναι απλό. Το έχω πει πολλές φορές. Μου αρέσει η δουλειά μου. Πηγαίνω με όρεξη στη δουλειά. Ακόμη και να μην έχω προπόνηση πηγαίνω στο γραφείο και περιμένω να δω αν θα έρθει κανείς. Συνήθως αυτός (έδειξε τον Μπογκντάνοβιτς) έρχεται. Και να πω την αλήθεια; Πληρώνομαι και πολύ καλά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή; Κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου. Πόσοι το έχουν αυτό»;

-Για το αν σκέφτεται να αποσυρθεί και να πάρει ένα μπιτς-μπαρ σε ελληνικό νησί:«Το έχω πάντα στο μυαλό μου. Έχω έναν καλό φίλο που είναι την ίδια ηλικία. Αλλά τα μπαρ είναι γεμάτα εφήβους. Κάποια μέρα θα γίνει αυτό».

-Για το τι είναι ποιο δύσκολο, να σταματήσει το σκοράρισμα του Ντε Κολό ή τη δημιουργία του Τεόντοσιτς:«Και τα δύο είναι δύσκολα . Ο Ντε Κολό είναι ο πρώτος σκόρερ με 20 πόντους και ο πολυτιμότερος παίκτης. Ο Μίλος (σ.σ. Τεόντοσιτς) χθες έδειξε ότι δεν τον νοιάζει να σκοράρει. Είχε 6 ασίστ. Διαβάζει τα πάντα στο παρκέ. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Ο τελικός είναι σημαντικός σε ότι αφορά το "ένας εναντίο ενός», αλλά μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι παίζεται "πέντε-εναντίον-πέντε". Δεν είναι μόνο ο Νάντο (σ.σ. Ντε Κολό), ή ο Μίλος. Ο Κόρεϊ (σ.σ. Χίγκινς) για παράδειγμα έχει πολλές εκρήξεις στο παιχνίδι . Είναι εξαιρετική ομάδα και γι αυτό βρίσκονται στον τελικό».

-Για το μήνυμά του στους φίλους της Φενέρ:«Είναι σπουδαίο κομμάτι για την ομάδα μας Είναι πάντα κοντά μας. Είναι εκπληκτικοί. Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη πολλοί φίλαθλοι μας περίμεναν και μας έλεγαν ότι είχαν πάρει από τότε εισιτήρια για το Βερολίνο. Τους έλεγα «γιατί». Αλλά μας πίστευαν. Είναι ένας ακόμη λόγος για να δώσουμε κάτι παραπάνω. Πρέπει να παίξουμε για τους εαυτούς μας φυσικά, αλλά και τον κόσμο. Οι φιλαθλοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το μπάσκετ παίζεται από τους παίκτες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

«Προφανώς και από τη δική μου πλευρά είμαι ενθουσιασμένος που βρισκόμαστε εδώ. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι μέχρι να φτάσουμε εδώ. Πρέπει να παίξουμε για πρώτη φορά φέτος με τη Φενέρμπαχτσε. Περιμένουμε ένα σκληρό τελικό. Η Φενέρ είναι μια ομάδα που τα έχει όλα. Έχουν ψηλό σχήμα, παίζουν με χαμηλό... Φυσικά έχουν και τον Ζέλικο, που έχει παίξει τόσα φάιναλ-φορ. Ξέρουμε όμως γιατί είμαστε εδώ. Θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασιστικοί».

-Για τη διαφορά των δύο ομάδων στις θέσεις των ψηλών:«Είμαστε η μοναδική ομάδα με μια σοβαρή απουσία. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Μας λείπει ο Τζόελ (σ.σ. Φρίλαντ), αλλά τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά καλύποντας το κενό του. Όλη τη χρονιά παίζαμε με προβλήματα και καταφέρναμε να τα καλύψουμε. Υπάρχει μειονέκτημα. Σε ένα παιχνίδι κάτι θα πάει καλά, κάτι δεν θα πάει. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι παίκτες, οι αναπληρωματικοί, οι βασικοί θα κάνουν ότι χρειάζεται για να καλύψουν το κενό και να κάνουν αυτό που πρέπει».

-Για τη σχέση του με τον Ομπράντοβιτς: «Ό,τι έγινε στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Είναι σπουδαίο επίτευγμα για τη Φενέρ. Και για μας... Μπορώ να μιλήσω για τα δύο χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα. Ζούμε στο παρόν. Και θέλω οι παίκτες μου και το σταφ να γράψει ιστορία. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασιστικοί, γνωρίζοντας ότι έχουμε απέναντι μας μια σπουδαία ομάδα. Μπορεί η ιστορία και τα νούμερα να έχουν ενδιαφέρον, αλλά έχουμε έναν τελικό».

-Για την πιο ξεχωριστή στιγμή που έχει ζήσει με τον «Ζοτς»:«Χθες που μιλούσαμε είπαμε ότι είναι κάτι συναρπαστικό. Παίζει μεν η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ και αυτό είναι σημαντικό, αλλά είναι ενδιαφέρον. Μοιραζόμαστε πολλά μαζί. Όλες οι σχέσεις ξεκινούν με αμφιβολία. Με την κοπέλα σου, τη γυναίκα σου, τους φίλους σου, στη δουλειά. Ήταν το ίδιο για μας. Η εμπιστοσύνη είναι μια διαδικασία. Παίξαμε ένα τουρνουά, εγώ ήμουν με την ΚΚ Ζάγκρεμπ και εκείνος στη Μπανταλόνα. Κρατήσαμε επαφές, μιλούσαμε. Το 1999 όταν μου ζήτησε να πάω μαζί του είχα μια άλλη πρόταση, αλλά δέχτηκα αμέσως.

Νομίζω το 2002 ήταν μια ξεχωριστή στιγμή όταν κερδίσαμε τον τίτλο με τη Μπολόνια. Ήμασταν για 15 λεπτά στα αποδυτήρια. Όχι στο μπάνιο ... Μην με παρεξηγήσετε... Ντυμένοι ήμασταν, με κουστούμια. Δεν θα σας πω τι είπαμε, αλλά ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας».

-Για το γεγονός ότι η Φενέρ έχει περισσότερους οπαδούς στο Βερολίνο:«Όλη τη χρονιά παίζουμε καλά όταν παίζουμε εκτός έδρας. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι οι αντίπαλοι φίλαθλοι μας βοηθούν να αποδώσουμε. Δεν μας απασχολεί οπότε αυτό».

-Για το αν θα παίξει σημαντικότερο ρόλο η επίθεση ή άμυνα:«Έχουμε μελετήσει πολλά παιχνίδια του. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε έτσι, να παίζουμε σαν χαμαιλέοντες. Να αλλάζεις το δέρμα σου ανάλογα το παιχνίδι. Μας αρέσει να αντιδρούμε ή να δρούμε μες στο ματς. Και η Φενέρ παίζει έτσι. Αλλάζουν την τακτική τους συνεχώς. Παίζουν άλλες άμυνες, με κοντά ή ψηλά σχήματα. Και οι δύο πρεσβεύουμε το ίδιο μπάσκετ. Υπάρχει η δημιουργία, αλλά υπάρχει και η συνέχεια, η πάσα, οι αποστάσεις, το καλό σουτ».

-Για τον Χίγκινς:«Ο Κόρεϊ Χίγκινς κέρδισε το χρόνο του. Κέρδισε κάθε κατοχή. Είναι ενθουσιώδης και το δείχνει σε κάθε ματς και σε κάθε προπόνηση. Είμαι χαρούμενος για τους παίκτες που φτάνουν πρώτη φορά σε έναν τελικό, αλλά και για εκείνους που θα μεταφέρουν την εμπειρία τους».

ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ

«Περιμένουμε έναν καλό τελικό. Και οι δύο ομάδες αξίζουν να βρίσκονται εδώ. Παίξαμε και οι δύο καλά όλη τη χρονιά και έχουμε το καλύτερο ρεκόρ».

-Για το ποιος ρυθμίζει το ξυπνητήρι:«Δεν απάντησε, αλλά έδειξε γελώντας τον Ομπράντοβιτς δίπλα του».

-Για το αν έβαλε στοίχημα με τον Τεόντοσιτς:«Θα μιλήσουμε σήμερα και θα δούμε. Θα δούμε αν θα βάλουμε στοίχημα. Εξάλλου είναι παράνομο για τους παίκτες να στοιχηματίζουν».

-Για το μήνυμα που έχει για τους οπαδούς της Φενέρ:«Μας υποστηρίζουν έτσι όλη τη χρονιά. Μας σπρώχνουν σε όλα τα παιχνίδια και μας βοηθούν. Είναι ο 6ος παίκτης μας».

ΚΟΡΕΪ ΧΙΓΚΙΝΣ

«Καλημέρα σε όλους, είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε εδώ. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, αλλά τώρα θα παίξουμε το μεγαλύτερο ματς στην Ευρώπη. Περιμένουμε έναν σπουδαίο τελικό την Κυριακή».

-Για τον νονό του, τον Μάικλ Τζόρνταν:«Είμαι σίγουρος ότι ξέρει. Δεν έχουμε μιλήσει τελευταία. Είμαι σίγουρος ότι ξέρει και ότι είναι υπερήφανος. Και ότι θα περιμένει από μένα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

-Για την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό:«Δεν έχει σημασία για μένα. Προσεγγίζω το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο. Εξάλλου ο τελικός είναι κίνητρο από μόνος του».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v