Δυο παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση

Η Ουγγαρέζα Κατίνκα Χόζου, η οποία κολύμπησε με μόνο αντίπαλο το χρονόμετρο στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική, τερμάτισε σε 4:26.36. Παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε και στα 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών.

Δυο παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση

Με δύο παγκόσμια ρεκόρ ολοκληρώθηκε η 1η ημέρα των αγωνισμάτων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μεγάλη πρωταγωνίστρια της πρεμιέρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η Ουγγαρέζα Κατίνκα Χόζου, η οποία κολύμπησε με μόνο αντίπαλο το χρονόμετρο στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική και τερμάτισε σε 4:26.36, συντρίβοντας το 4:28.43 που είχε πετύχει στην αντίστοιχη διοργάνωση του Λονδίνου η Κινέζα Σιγουέν Γε. Σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα πίσω από την "Iron lady" τερμάτισε η Αμερικανίδα Μάγια Ντι Ράντο, ενώ η Ισπανίδα Μιρέια Μπελμόντε συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε και στα 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών, όπου η Αυστραλία υπερασπίστηκε τον τίτλο της από το Λονδίνο και με 3:30.65 βελτίωσε το δικό της 3:30.98, που είχε πετύχει το 2014 στη Γλασκόβη, στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Οι ΗΠΑ τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του τελικού, ενώ ο Καναδάς έκανε την έκπληξη και εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο, μπροστά από την Ολλανδία.

Στα 400μ. μικτή ατομική των ανδρών, ο Κοσούκε Χαγκίνο επανέφερε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου την Ιαπωνία, η οποία δεν είχε κερδίσει κανένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012. Ο 21χρονος κολυμβητής σημείωσε μάλιστα ρεκόρ Ασίας με 4:06.05, «σπάζοντας» παράλληλα την κυριαρχία των Αμερικανών, που είχαν κερδίσει το αγώνισμα στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις. Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ αρκέστηκαν στο ασημένιο μετάλλιο με τον Τσέις Κάλιζ, ενώ ο έτερος Ιάπωνας του τελικού, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Νταϊγια Σέτο, πήρε το χάλκινο.

Μεγάλη μάχη έγινε στον τελικό των 400μ. ελεύθερο ανδρών, με τον Αυστραλό Μακ Χόρτον να νικάει τελικά «στο νήμα» τον Σουν Γιανγκ και να τον «εκθρονίζει» από την κορυφή του αγωνίσματος. Ο 20χρονος Χόρτον τερμάτισε σε 3:41.55 έναντι 3:41.68 του Κινέζου, που είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Λονδίνο, αλλά και στα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα που μεσολάβησαν. Ο Ιταλός πρωταθλητής Ευρώπης, Γκαμπριέλε Ντέτι, συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Το βραδινό πρόγραμμα περιλάμβανε και δύο ημιτελικούς, όπου τα φαβορί έκαναν επίδειξη δύναμης ενόψει των αυριανών τελικών. Ο Βρετανός Άνταμ Πίτι δεν κατάφερε μεν να κάνει ξανά παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο, όπως στους προκριματικούς, αλλά και με το 57.62 που έκανε έδειξε ότι βρίσκεται πολύ μακριά από τους ανταγωνιστές του. Στα 100μ. πεταλούδα γυναικών, η Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ πέτυχε ρεκόρ Αγώνων με 55.84 και μοιάζει απίθανο να απειληθεί στον τελικό, ενώ είναι σε θέση να καταρρίψει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (55.64). Μεγάλη έκπληξη εδώ αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Αμερικανίδας Κέλσι Ουόρελ, που έμεινε ένατη, ενώ αντίθετα στον τελικό προκρίθηκε η συμπατριώτισσά της και κάτοχος του τίτλου, Ντέινα Βόλμερ, καθώς και δύο 16χρονες, η Ρικάκο Ικέε από την Ιαπωνία και η Πένι Όλεκσιακ από τον Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v